Имат се предвид избраните повърхностни мотиви от столетницата.

Мотиви, които в последния момент бяха опаковани като зле направен медиен мониторинг с притурката на социологически проучвания.

Какво видя и чу вчера избирателят?

Отново личностна вендета, заради която така или иначе Народното събрание продължава да е с най-нисък рейтинг. Едно от общите впечатления бе рунд пореден за Елена Йончева и Делян Добрев. Чухме още претоплените манджи за санирането, оградата по границата, "Суджукгейт", "Кумгейт", ремонтът на НДК. Предварително дебатът бе подгрян и с пробива на Българската акцизна централизирана информационна система, който се оказа не съвсем пробив, а повече политиканстване, защото нямало основание за обвинения. Стана ясно, че били изхарчени милиарди за нагласени поръчки, но не бяха назовани имена на олигарси. Не стана дума за продажбата на Общинска банка, има ли картел при горивата, далаверата с паралелния внос на лекарствата, за КТБ, за външния дълг, който расте при всяко правителство на ГЕРБ, за кухото увеличение на доходите и т.н., но най-важното не стана дума за политики.

Да, чухме и високопарните фрази, че "диагнозата е корупция и едно правителство, което не може да се справи с нея, губи правото да управлява". Тази фраза увисна, защото не се говори за политиките в тази посока, не се прави стойностен анализ, не чухме нищо за генезиса на корупцията у нас, за причините за това явление, за провала на политиките в борбата срещу корупцията, за срастването на властта, за мониторинговите доклади отвън и т.н.

Да, премиерът не уважи народните представители под аргумента, че вършее на международното поле. Но и мотивите на социалистите и случващото се в Народното събрание, някак си не стреснаха и премиера. Знаем как той се намесва, когато бъде засегнат или прецени, че се клатят устоите на неговото управление. Така, че "Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за корупция" или "Премиерът е страхливец", не трогнаха никого.

Тази разправия, поредна в парламента, като че ли доказа, това управление няма алтернатива, вместо обратното. Вотът вместо да извади очи, изписа вежди на ГЕРБ и бетонира още повече управляващите. 

А иначе всеки знае, че корупция има и в България. Разбира се, не е оправдание, че корупционни практики има и в други страни, за да не ги преборим у нас. Но и този път май останахме с лошия привкус, много приказки за нищо, а политическа воля липсва за борба с корупцията.

И очаквано мъртвороденият вот не промени силите в Народното събрание, не наклони везните дори и с един глас. И очаквано, макар и да бъде подкрепен при гласуването от ДПС, той няма да успее.