В пленарната зала присъстват вицепремиерите Томислав Дончев, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, няколко министри и зам.-министри, дошли на мястото на титулярите, които са в Брюксел. Бойко Борисов обаче не се появи, защото бил ангажиран.

"Без министър-председателя няма как да започнем дебати. Да го поканим. В крайна сметка този вот на недоверие е към неговия кабинет“, призова Драгомир Стойнев от левицата в началото.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви само, че Борисов ще бъде уведомен и въпреки отсъствието му, мотивите на социалистите изложи Крум Зарков.

"Този вот не е саботаж, враждебен акт или евтина реклама, както се опитаха да го представят някои. Той, уви, е необходимост. Огромната част от онези 10 млрд. лв., които правителството е дало под формата на обществени поръчки например, са раздадени по субективни критерии или с предварително нагласен победител. Диагнозата е корупция, но рецептата, която ни се предлага, не е ефективна. Когато едно правителство не може да се справи с основния проблем за страната ни, то губи правото си да управлява", заяви той.

По думите му има крещящото бездействие на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Той даде примери със скандала в НДК, оградата по границата, санирането Хасковогейт.

След него колегата му Антон Кутев отново настоя Караянчева да даде почивка, докато премиерът дойде. Тя обаче отказа, защото нямало достатъчно основания, и откри обсъждането.

На трибуната излезе лидерът на БСП Корнелия Нинова, която заяви:

"Оглушителното отсъствието на Борисов е самопризнание за вина за корупцията".

По думите й така вотът е приключил преди да е започнал.

„Уважаеми български граждани, правим този вот на недоверие за вас. Той не е на БСП. Той е на майките на децата в София, които не са си платили и не са в онзи списък за детските градини с предимство. То е за работниците, които не са си получили заплатите, но работодателите ще се измъкнат от отговорност, защото са си платили на когото трябва или са близки до властта. Той е на собствениците на малки и семейни фирми, които няма да получат обществена поръчка“, изтъкна лидерът на левицата.

Тя обеща, че рано или късно, който краде от хората, ще лежи в затвора и България ще стане нормална държава.

„Краде се, купува се послушание и мълчание. Ако не искаш да бъдеш купен - бият. Усъвършенстват се, модернизират се, защото светът се модернизира. Помните ли как Бойко Борисов управляваше митниците преди години? Простичко – с телефони“, каза още Нинова и припомни случая „Ало, Ваньо“.

И продължи:

"Уважаеми българи, след малко ще чуете от трибуната едно изречение, което не би трябвало никога да се изрича в демократична държава, член на ЕС. А то ще бъде „БСП няма право да говори за корупция“. Не, има, защото зад тези 80 социалисти, стоят 1 млн. българи. Вие не можете да кажете на 1 млн. българи: "Няма да говорите".

Председателката на столетницата изтъкна, че управляващите ще се опитат да отнемат на БСП да бъде водач на борбата с корупцията, но те няма да го позволят.

"Ние имахме възможност да станем част от корупцията - ние не искаме да споделяме с тях трапезата. Искаме да сменим модела, 28-годишния модел на управление на България", обяви още Нинова.

След това се изказа лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който обвини БСП в корупция с иронична препратка към "третия пол":

"Аз ще гласувам с третата си част, тази, която не е участвала в този грабеж, в който явно вие сте участвали".

После правосъдният министър Цецка Цачева взе думата и заяви:

"Да се твърди, че няма воля за борба с корупцията, че нищо не се прави, че няма политики, е дълбоко невярно твърдение".

Тя изтъкна последното изследване на „Евробарометър”, в което гражданите на много други европейски държи също сочат, че при тях има корупция.

„Колеги от ляво, знаете ли колко пъти вие споменавате във вашата предизборна платформа за системна борба с корупцията – нула. Вие спекулативно извеждате определени данни”, обърна се тя към БСП и подчерта, че правителството полага големи усилия - приемането на антикорупционния закон и променените в НПК, а във ВКС от 2014 г. се водят 57 дела за корупция срещу политици и държавници.

Социалистите обаче за трети път настояха Борисов да дойде и този път Караянчева даде 15 минути почивка.

И след нея обаче премиерът не дойде, като Караянчева обяви, че той е имал важни международни срещи, но тя му се обадила и гледал по телевизията. (Междувременно правителствената информационна служба съобщи, че Борисов се е срещнал с руския посланик Анатолий Макаров).

Това предизвика викове: "Оставка!" от червените редици и въпроси защо заседанието не е било насрочено във време, когато Борисов не е ангажиран. Изводът беше - че го е страх. След това от левицата настояха заседанието да бъде прекратено.

"Имам вяра в Цвета Караянчева, защото е смела жена за разлика от страхливеца, който се е скрил в МС", заяви Стоян Мирчев от БСП.

Павел Шопов от "Атака" обаче призова Караянчева да укроти страстите в залата и тя отказа да прекрати заседанието, защото има достатъчно представители на кабинета.

В това време напрежението в НС се покачи след пламенно изказване на Лъчезар Иванов от ГЕРБ, известен като Лъчо Мозъка, който обяви премиера за държавник, превърнал се в международен фактор.

"Силата на нашата партия е в лидера Бойко Борисов, който без страх разкрива всички корупционни схеми и ги предава на прокуратурата", заяви депутатът.

В отговор Драгомир Стойнев изброи имената на депутати от управляващата партия, които са били членове на БКП, начело с "майката на нацията" Цецка Цачева.

Единствено от ДПС заявиха, че ще подкрепят левицата във вота недоверие, като изтъкнаха, че преди време активистка на НФСБ беше задържана за каналджийтво.

"Ако това не е корупция на база на участие във властта, здраве му кажете", каза Джейхан Ибрямов.

Тук отново се намеси Марешки, който развя от трибуната плакат с надпис: "Национално освободително движение за чиста и свята република" и се обърна към БСП и ДПС:

"Сега ви даваме още една възможност. Последвайте ни. Не вотът на недоверие е начинът, по който ние да водим тази борба с корупцията".

Вотът ще бъде гласуван в четвъртък. За да мине той са нужни поне 121 гласа, с колкото от БСП и ДПС, не разполагат.

(Очаквайте подробности)