109 депутати подкрепиха искането на ГЕРБ за вот на недоверие, сред които 85 от ГЕРБ, 22 от "Атака" и 2 независими. "Против" бяха 114 депутати - 79 от БСП, 34 от ДПС и 1 независим.

Въздържалият се е Мартин Захариев от левицата, който обясни, че преди 48 часа от партията са говорили друго.

Вижте снимки от парламента>>>

Преди гласуването ГЕРБ излезе с остра декларация с призив за незабавна оставка на кабинета. Държавата е в институционална криза, България е на прага на финансова катастрофа, а има основателни съмнения, че правителство замита следите си, заяви Цвета Караянчева от името на партията.

Категоричната оценка за управлението беше дадена на евроизборите. Управляващите партии ударно назначават свои кадри във важни постове. Нелегитимното 42 Народно събрание избра партийно ръководство в Сметната палата. Незабавно освободете народа от вредното си присъствие”, призова Караянчева.

Не сме партия, която се отмята от думите си, не сме ГЕРБ, ще има оставка,  правителството ще работи най-много до 2 месеца преди изборния ден, коментира по-рано Мая Манолова от БСП.

Самият Пламен Орешарски заяви след гласуването, че резултатът от вота показва, че още има подкрепа за кабинета. Според него този пети вот е утвърдил една "интересна практика" на опозицията - да атакува политики, в които сама се е провалила при своето управление.

Фискалните ни показатели са сред най-добрите измежду 28-те страни-членки на ЕС, подчерта премиерът и добави:

"Чух загриженост за правителствения дълг от представители на опозицията, които увеличиха същия с над 4 млрд. Днес това ни принуждава да вземем нов дълг, за да ги изплащаме”.

По повод оставката на кабинета Орешарски заяви, че прекратяването на мандати в парламентарна република е парламентарен и политически въпрос, а не на изпълнителната власт, особено когато премиерът няма партия и парламентарна група.

На въпрос защо се е поддал да бъде прелъстен и изоставен от партии с користни интереси, премиерът отговори, че "ако този извод се екстраполира напред в неговото развитие, може да стигнем до изводи, които не иска да коментира тук".

Попитан дали ще изчака някой друг да вземе решение за подаването на оставката и кой трябва да е той, Орешарски бе категоричен - "парламентът е върховен орган”.

След гласуването на вота на недоверие се разрази скандал. Атанас Мерджанов от БСП предложи разместване в програмата, така че втора точка да бъде темата за изборния референдум.
Цецка Цачева от ГЕРБ обаче възрази с думите, че управляващите се опитват да скрият премиера от изслушване по горещата темата с "Южен поток", планирана за днес.

Предложението беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ и ДПС и точката с референдума остана за извънредно заседание другата седмица.

Междувременно Красимир Велчев от ГЕРБ настойчиво се опита да вземе думата, но Михаил Миков не му разреши, защото много викал, и го изгони от залата.

По-късно Орешарски бе изслушан за "Южен поток" и настоя, че той е спрян.


АНКЕТА: Кога ще има предсрочни избори според вас?