Шойбле направи паралел със запазването в тайна на плановете за обединението на Германия през 1989 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На брифинг с журналисти след напрегната среща на финансовите министри на еврозоната в Рига вчера Шойбле беше запитан дали финансовите министри на еврозоната работят по "План Б" в случай че преговорите за финансирането на Атина се провалят.

"Не трябва да питате отговорни политици за алтернативи", отговори Шойбле, добавяйки, че човек може само да използва въображението си, за да си представи какво би се случило.

Той посочи, че ако трябваше да отговори утвърдително, че министрите работят по "План Б" - тоест какво да правят, ако Гърция остане без пари и вече не може да си плаща дълга - би предизвикал паника.

За да обясни позицията си, той направи паралел със секретността, която била необходима на първоначалния етап на планирането на обединението на Германия през 1989 г.

"Ако тогава някой ресорен министър - аз бях един от тях - беше казал предварително: ние имаме план за обединение, тогава цял свят вероятно щеше да каже: германците напълно са се побъркали", заяви Шойбле, който беше федерален министър, отговарящ за специални задачи, в периода 1984-1989 г.

По-рано гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че Атина отговаря с твърдо "не" на всички искания на кредиторите за политика на "затягане на коланите".

Варуфакис подчерта, че заплахите от страна на кредиторите не са насочени срещу Гърция, а срещу цяла Европа.