Конфликтът възникна между депутати от Патриотичния фронт и "Атака" по време на изказване на депутата от ПФ Димитър Байрактаров при дебатите по промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на България.

Байрактаров започна да чете статия на Волен Сидеров от 90-те години със заглавие "Да освободим Альоша от наряд". В статията на в. "Демокрация" Сидеров пише, че "там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство, хората не са узнавали", съобщи БГНЕС.

Материалът завършва с призив "Ако пък не можем да минем без страж на мира, нека тогава бъде този, който защити демокрацията. Американските момчета ни показаха как става това".

Това предизвика реакция на Десислав Чуколов и негови колеги от "Атака", които тръгнаха към трибуната. Чуколов дори замери с листове Байрактаров.

Последваха и словесни нападки, а председателстващият заседанието Димитър Главчев (ГЕРБ) го прекрати, съобщи "Фокус".

Групите на "Атака" и Патриотичния фронт се засякоха и на излизане от парламента, като лидерите Волен Сидеров и Валери Симеонов размениха няколко реплики от разстояние.

Пред журналисти в кулоарите Байрактаров обясни, че е искал да прочете статията в пленарна зала, защото след изказването на лидера на "Атака" Волен Сидеров, той бил объркан как да гласува по промените в закона за отбраната.

"Такива лица като Чуколов просто нямат място в тази отговорна институция наречена Народно събрание. Един човек срещу Съветската армия ли е, срещу американската армия ли е, започвам да се обърквам. Една група народни представители, начело с лицето Чуколов, което преди известно време ми нанесе телесна повреда, увреждайки нерва на дясното ми ухо с мегафон, същия сега си позволи да ме замери с някакъв пакет хартия и отправяйки обидни реплики по мой адрес", коментира Байрактаров пред журналисти, предаде „Фокус”.

Според него е редно да се върне въвеждането на тест за алкохол на депутатите.

Десислав Чуковолов пък заяви, че е възмутен от лицемиерието на представителите на Патриотичния фронт.

„Гласуването на закона, който ще направи така турски офицер да идва в България съвсем законно да командва български войници - ние от „Атака” сме категорично против. На комисия от т.нар. ПФ всички гласуваха с две ръце „за”. И да излиза някой, който е посмял да се нарече патриот и е излъгал избирателите си, да демагоства и лъже от тази трубина, само да замаже огромния си гаф и предателско поведение, не мога да приема”, каза още Чуколов.

Измененията и допълненията на Закона за отбраната позволяват международна организация на територията на страната да се комплектува с български военнослужещи и цивилен състав- т.e. дава се възможност на НАТО-вските бази да използват родни войници.
Турция е член на Алианса и именно това визира Чуколов.


Миналия месец председателят на НС Цецка Цачева прекъсна за 10 минути заседанието заради безредици при изказване на Валентин Касабов от Патриотичния фронт, в което засегна лидера и депутатите на "Атака".
От парламентарната група на националистите тръгнаха да се разправят с оратора и се наложи да се намесят квесторите. Депутатите от "Атака" застанаха пред трибуната, където се изказваше Касабов, който нарече Сидеров "перхидролено човече, което си избелва косата".