По този начин САС отхвърли протеста на Софийска градска прокуратура против определението на Градския съд от 18 ноември, с което искането й за задържане под стража спрямо двамата депутати от "Атака" не бе уважено и те бяха пуснати срещу парична гаранция.

Прокуратурата протестира решението на СГС с мотива, че то е незаконосъобразно. Със същите аргументи на първа инстанция съдиите освободиха Сидеров и Чуколов и така те останаха в ареста само за 12, вместо за 72 часа. Сега САС потвърди тяхното становище, че такова задържане е незаконно, защото към момента на ареста им не е съществувала опасност да се укрият. 
Според съдебния състав няма и опасност двамата да извършат друго престъпление.

Магистратите обаче постановиха, че са събрани достатъчно доказателства, които не се разколебани, че депутатите са извършили престъпленията, за които са обвинени. Сидеров и Чуколов са с обвинения за хулиганство, извършено с изключителна дързост, а само на Сидеров - и за принуда срещу студентка.

Съдът определи действията им като "неприлични, безсрамни, грубо нарушаващи обществения ред, отличаващи се с бруталност, агресивност и явно неуважение към обществото". Според съдиите обаче само тежестта на обвиненията не може да е предпоставка двамата да останат в ареста.

Волен Сидеров и Десислав Чуколов се явиха лично заедно в съдебната зала с адвокатите си Явор Нотев, Константин Симеонов и Петър Петров, предаде "Фокус".

Пред съда лидерът на "Атака" заяви, че арестът му е е опит да бъде отстранен политически и отбеляза, че прокуратурата цели да очерни образа му.

Прокурорът представи документи от 2011 г. и 2013 г., които поиска да бъдат използвани като доказателство, че Волен Сидеров може да извърши друго престъпление. Защитата настоя съдът да не приема представените документи с обяснението, че те нямат отношение към разглеждания казус и че не представляват такова доказателство. Адвокатите допълниха, че материалите са тенденциозни и подчертаха, че се отнасят за отдавна минал период.

След кратко оттегляне, съдът реши, че представените документи касаят предмета на производството и тепърва ще се реши доколко доказателствата ще бъдат взети под внимание. Това обаче не промени решението депутатите да останат на свобода.