Така тя защити действията на полицията при инцидента с лидера на "Атака" и съпартиеца му Десислав Чуколов, при който заплашваха, обиждаха и блъскаха собствениците и клиенти на магазинче за цигари в София.

Вчера главният прокурор поиска свалянето на депутатския имунитет на двамата, тъй като е установено, че са извършили хулигански действия и са нанесли леки телесни повреди на двама полицаи.

"Не е естествено в 11 вечерта един депутат да прави проверка за наркотици и акцизни стоки (това е варсията на атакистите - б.р.), това е работа на органите на реда... 0т 2006 г. переодично близо до предизборни кампании има случаи, в които Сидеров провокира по различни начини полицията. Факт е, че по този начин той и неговата партия влизат в новините и стават тема поредица от дни", коментира днес пред bTV Бъчварова.

Според нея един отговорен депутат, който има данни за контрабанда, би трябвало да сигнализира полицията.

По думите й служителите на МВР са реагирали правилно и не са допуснали да има разрастване на скандала.

Министърът очаква да разбере какво точно се е случило от разследването на прокуратурата, но за нея като вътрешен министър такива действия са недопустими.

"Волен Сидеров е посягал на полицай. Всички, които са присъствали, представят различна картина от Сидеров”, каза още Бъчварова.

Тя подчерта, че е получила писма от граждани, включително от трима лекари – свидетели, които настояват за публично извинение от лидера на "Атака".
По думите й това, което вижда, не е поведение, което да спечели обществено одобрение.

Ние сме заинтересовани да се проведе обективно разследване, след като Цацаров поиска имунитета на Сидеров. Надявам се той да си го даде сам”, коментира още вицепремиерът.

Тя сподели, че е получила обаждане от Чуколов към 1.30 часа през нощта, но не му е отговорила, защото "не е това правилният начин".

Цачева уведоми Сидеров и Чуколов

В деловодството на Народното събрание на 12 октомври бяха внесени искания от главния прокурор за даване на разрешение за възбуждане на наказателни преследвания срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов, съобщиха по-късно днес от парламентарния пресцентър.

С писма на председателя Цецка Цачева двамата са уведомени за постъпилите искания, както и за възможността да се запознаят с тях.

Съгласно правилника разрешение за наказателно преследване винаги се дава от Народното събрание, когато то е в сесия, а от председателя - само по време на парламентарните ваканции. Тъй като парламентът е в сесия (макар в момента да няма заседания заради местните избори - б.р.), постъпилите искания ще бъдат разгледани и ще има произнасяне от Народното събрание по тях в срок (14 дни), ако дотогава не са постъпили писмени съгласия от двамата депутати.

"Атака" започва процедура за сваляне на Цацаров

Още вчера самият Волен Сидеров не заяви готовност да се откаже сам от депутатската си защита и дори се закани, че ще иска имунитета на Сотир Цацаров, като и че ще съди висши служители на прокуратурата и МВР.

По-късно от партията обявиха, че стартират процедура, в съответсвие с Конституцията, която цели да събере подписите на 1/4 от народните представители, с което да се поиска от президента да отстрани от длъжност главния прокурор, "поради системно неизпълнение на служебните задължения".

"Атака" ще представи на Народното представителство десетки случаи, в които прокуратурата на Република България не си е свършила работата. "АТАКА", също така, ще сезира 1/5 от ВСС за основания за разследване на Сотир Цацаров за престъпление по чл. 308 от НК (за документно престъпление - б.р.). На това основание 1/5 от ВСС може да поиска сваляне на имунитета на Цацаров и разследване на същия", се казва още в съобщението.

АНКЕТА: Да бъде ли свален имунитетът на Волен Сидеров?