Лидерът на "Атака" и председател на ПГ на "Обединени патриоти" посочва, че изразеното мнение на народния представител Борис Ячев пред някои медии по-рано през деня не е официалната позиция на парламентарната група на "Обединени патриоти".

Ако новият превод на Истанбулската конвенция ни удовлетворява, ще я подкрепим, заяви Борис Ячев. Той обясни, че ОП са казали още в началото на дебата, че ще подкрепят конвенцията, ако към нея има уточняваща декларация или нов превод. Все още обаче няма единно решение на Парламентарната група.

Преди две седмици в официално свое съобщение от ВМРО изтъкнаха, че международни лобита натискат България да узаконим "третия пол" и се обявиха категорично срещу Истанбулската конвенция. Също против приемането на конвенцията се обяви и БСП, макар и позицията да беше разкритикувана от лидера на ПЕС Сергей Станишев.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че организира Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие на 23 януари.

Ще положа всички усилия Истанбулската конвенция да мине в българския парламент, каза премиерът Бойко Борисов при представянето на приоритетите на българското председателството в Европейския парламент в Страсбург.