Исканията са във връзка с разследване на Софийска градска прокуратура на хулиганска проява, станала на 9 октомври, съобщиха от държавното обвинение.

По-рано днес Сотир Цацаров обяви, че ще се запознае с материалите за среднощния скандал в София и ще вземе решение дали да поиска имунитетите на двамата депутати.

Доказателствата по делото сочат, че лидерът на "Атака" и съпартиецът му Чуколов, в съизвършителство по между си, са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, уточниха от прокуратурата.

Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицаи от СДВР, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред и се е отличавало по своето съдържание с изключителен цинизъм и дързост.

Установено е също, че Сидеров и Чуколов поотделно са причинили леки телесни повреди на двама полицейски служители при изпълнение на службата им.
Това потвърждава думите на потърпевшите и свидетелите на инцидента пред магазинчето за цигари на столичната улица "Раковски", докато двамата отричат да са извършили каквито и да било хулигански действия.

Заради законовата пречка за наказателното преследване на Сидеров и Чуколов - това че като народни представители се ползват с имунитет, Цацаров е сезирал парламента, който, според Конституцията, може да го свали и да даде разрешение, пише още в съобщението.

Според процедурата, ако двамата депутати не се откажат доброволно от имунитетите си, искането ще трябва да гласуват колегите им депутати, които обаче в момента са във ваканция заради местните избори. Те ще се върнат в пленарната зала след 25 октомври.

По-рано днес от "Атака" заявиха, че Сидеров и Чуколов настояват за среща с главния прокурор, преди да реши дали да поиска имунитетите им.

Решението, което ще вземе Цацаров, не може да е основано само на твърденията на една от страните по казуса с клекшопа. Абсолютно задължително е главният прокурор да чуе и Волен Сидеров, и Десислав Чуколов", заявиха от партийния пресцентър.

Засега няма потвърждение такава среща да се е състояла.

Още сутринта лидерът на "Атака" се закани, че ако главният прокурор му поиска имунитета, той ще поиска неговия. На това Цацаров отвърна с думите: Някой е заплашвал - това му е елемент от поведението".

Сидеров каза още, че ще съди говорителката на главния прокурор - Румяна Арнаудова, главния секретар на МВР Георги Костов, градския прокурор Христо Динев и шефа на СДВР Младен Маринов, които обявиха, че той е извършил хулигански действия.

Националистът обаче не влезе в съдебната зала, където се гледа делото срещу него за други хулигански действия - когато в началото на миналата година удари полицай на летище Варна. Заради този случай депутатският му имунитет вече бе свален веднъж.

АНКЕТА: Да бъде ли свален имунитетът на Сидеров?