Той заяви, че възнамерява да заведе дела срещу говорителя на Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова, главния секретар на МВР - Георги Костов, софийския градски прокурор - Христо Динев, и шефа на СДВР - Младен Маринов. Именно те обявиха, че е извършил хулигански действия по време на среднощния скандал пред "клекшоп" за алкохол и цигари в София, заради което депутатският му имунитет ще бъде поискан.

Собствениците и продавачът се оплакаха, че са били заплашвани, блъскани и удряни от него и депутата от "Атака" Десислав Чуколов, които били във видимо нетрезво състояние.

Днес Сидеров дойде в съда, където се води делото срещу него за друг инцидент - на летище Варна, когато удари полицай. Около половин час обаче той отправя нападки към МВР, прокуратурата и журналистите, предаде БНР.

"Няма основания за искане на имунитета ми, ако все пак го поискат, това ще бъде съчинено, аз тогава ще се занимавам с тези, които го направят, ще искам имунитета, на този, който ми го иска, ще водя съдебни дела”, каза още Сидеров.

На въпрос по каква точно процедура ще поиска имунитета на главния прокурор, който по закон иска имунитета на депутатите, той обвини репортерите в некомпетентност и обеща да им организира образователни курсове в събота и неделя.

Лидерът на "Атака" уточни, че ще води дела, защото е лице с имунитет и никой нямал право да изнася данни от разследването и да споменава името му. 

"Това, че цитират моето име, цитират името на Чуколов и ни свързват с хулигански действия, е клевета, за която ще отговарят тези, които са го направили", настоя Сидеров.

Той продължи да повтаря версията си, че е отишъл в магазина да направи "собствено разследване" по сигнал на гражданин, че в магазинчето се продават контрабандни цигари и наркотици. По думите му полицията и медиите прикриват контрабандата и наркотрафика в София. Той дори се закани да съди главния секретар на МВР Георги Костов за покровителстване на контрабандата на безакцизни стоки, а журналистите нарече "жалки" и "наркомани".

Адвокатът на лидера на "Атака" - неговият съпартиец - депутатът Явор Нотев, каза, че Сидеров не е извършил никакви хулигански действия, след като вчера дори заяви, че "никой не се е отървал от уличното правосъдие, дори Христос".

Очаква се днес да стане ясно кога Сотир Цацаров ще поиска имунитетите на Сидеров и Чуколов, за когото собственикът на магазина разказа, че го е ударил. 

Цацаров: Не знаех, че Сидеров е най-големият защитник на закона

До края на деня ще взема решение дали да поискам имунитета на Волен Сидеров, заяви по-късно пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус". Той уточни, че за да го направи, трябва да прочете всички материали, което колегите му от градската прокуратура са му дали.

Във връзка със заплахите на Сидеров, че ще поиска неговия имунитет, Цацаров коментира:

"Тук не става дума за заплашване, а за приложение на закона. Моята работа е да приложа закона такъв, какъвто е. Някой е заплашвал - това му е елемент от поведението".

На въпрос дали има информация за журналисти, които били клиенти на доставчиците на дрога, каквото още заяви депутатът, главният прокурор отговори:

"Моля ви се, не знаех, че най-големият бранител на законността в тази държава е Волен Сидеров".

Сидеров саботира делото за хулиганство

В същото време в Софийския градски съд днес се гледа делото срещу Сидеров за хулиганство във връзка с инцидента на летище Варна от началото на миналата година, заради който имунитетът му вече бе свален веднъж (това се прави за всяко конкретно обвинение - б.р.). Тогава депутатът обижда и заплашва френския културен аташе Стефани Дюмортие на борда на самолет, а впоследствие на летището нападна един от пасажерите и удари полицай. Ако бъде осъден, лидерът на "Атака" може да получи наказание от 3 до 5 години затвор.

Сидеров обаче не влезе в съдебната зала, а защитата му напусна заседанието, предаде БТА. Адвокатът му заяви, че лидерът на "Атака" е бил в Съдебната палата в 9.30 часа, но поради закъснението на започване на заседанието с около час той е напуснал сградата. 

Заседанието закъсня заради липса на съдебни зали, а по закон Сидеров не е длъжен да участва в него. Явор Нотев заяви, че по телефона клиентът му казал, че не желае делото да се гледа в отсъствието му, а и бил "разстроен" от срещата си с медиите. Въпреки това съдът даде ход на процеса и защитникът заяви, че няма друг избор освен да напусне залата.

Прокуратурата коментира, че присъствието на Сидеров не е задължително, а всички страни в процеса са длъжни да изчакат явяването на съдебния състав.

Съдебният състав заяви, че защитата на Сидеров не е изтъкнала уважителна причина за неявяването му и дадоха ход на процеса. То продължи без адвоката на Сидеров, но в крайна сметка беше отложено.
 
АНКЕТА: Да бъде ли свален имунитетът на Волен Сидеров?