Това заяви на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на "Обединени патриоти“ Волен Сидеров.

„Появиха се спекулации в някои медии относно позицията ни по този въпрос.  Обръщам се към медиите да не спекулират по темата, да не изваждат заглавия, които са лъжливи новини. Призоваваме някои медии да променят заглавията си, защото са фалшиви и неверни", каза лидерът на "Атака", след като вчера колегата му Борис Ячев (НФСБ) коментира, че ако новият превод на конвенцията ги удовлетворява, може и да я подкрепят.

"Не става дума за преводи, официалните езици са английски и френски. Няма значение как ще бъде преведен на български някой термин. Като понятия конвенцията вкарва неприемливи за нас обяснения за пола. Това отваря врата за налагане по-нататък на понятията „трети пол“ и междуполови бракове. Нещо, което категорично отхвърляме и няма да приемем никога“, категоричен беше Сидеров.

Той подчерта, че аргументирано отправят призив към ГЕРБ да изтегли Истанбулската конвенция и да не я вкарва в парламента за ратификация поради редица несъответствия и нарушения при подписването.

„Присъединяването на България в лицето на Министерството на правосъдието през 2016 година, както и гласуването на Конвенцията в МС, е станало неправомерно. Нарушен е чл. 4 от Закона за международните договори, по точно ал. 2, евентуално и ал. 3. Тези текстове изискват при проект на такъв международен договор да се прилагат законови и подзаконови мерки, които следват от подписването му. Това не е направено“, обясни Сидеров.

По думите му има много по-важни и засягащи интереса и живота на българите въпроси.

Запитан как ще реагират „Обединени патриоти“, ако от ГЕРБ не се съобразят с призива им и може ли да се стигне до разпад на коалицията, той отговори:

„Това ще решим в колективен формат, както винаги сме правили. Призивът ни е отправен с добронамереност, не е с някакво озлобление или с деконструктивна цел, а напротив. Искаме да помогнем на ГЕРБ да осъзнаят, че това не е належащо в момента. Може би някои лобира, има лобистки кръгове, които искат да мине конвенцията. По-разумното е да я отхвърлят, засега да не влиза“.

АНКЕТА: Запознати ли сте с Истанбулската конвенция?