Тогава БНТ ще прехвърли новините на турски език там и ще ги свали от програмата си. Това каза лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров след среща с ръководството на БНТ във връзка с идеята на партията за сваляне на новините на турски език от ефира на телевизията, предаде “Фокус”.

През март миналата година наши изселници в Турция започнаха подписка с искане за 24-часов телевизионен канал в България, който да излъчва на майчиния им език, вместо 10-минутните новини на турски по БНТ.

Сидеров обясни, че генералният директор на БНТ Вяра Анкова се е съгласила, че не може да има новини, които да са само за едно малцинство, а трябва да има за всички малцинства, които живеят в страната.
В Закона за радио и телевизия е записано, че не може да има новини на майчин език само за едно малцинство.

БНТ обаче не иска да свали тези новини, докато не бъде готов този канал, от "Атака" не са съгласни с такова отлагане, коментира Сидеров, цитиран от БТА.
По думите му партията е взела разрешение от Столична община да протестира срещу излъчването на новини на турски език за максимално допустимия срок от три месеца.
„Всеки ден ще припомняме, че свалянето на новините на турски език не е желание само на една партия, а на целия народ. Искаме този въпрос да се реши максимално бързо. Това може да стане с промяна на лиценза на медията и разрешение от СЕМ”, коментира лидерът на "Атака".

Подписката за падането на новините на турски език ще продължи, като се създадат пунктове за събиране на подписи в страната. Днес на срещата, която продължи повече от един час, „Атака” предаде на ръководството на БНТ събраните близо 33 000 подписа в подкрепа на свалянето на новините на турски език.

Кампанията на Сидеров срещу новините на турски език започна още в края на 2009 г., когато той настоя да бъде проведен референдум дали да бъдат премахнати. Първоначално премиерът Бойко Борисов одобри идеята, но след последвалите веднага бурни реакции от обществени организации и политици, той оттегли подкрепата си. Самият президент Георги Първанов дори заяви тогава, че Борисов е влязъл в капан.

Скандалът обаче се разрастна, след като само два дни по-късно последва протестна нота от Турция, откъдето настояха България да спазва човешките права. Наложи се Борисов да увери в телефонен разговор турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, че правителството ще намери най-доброто решение на проблема.
Тогава от БНТ категорично отказаха да свалят новините и те продължават и досега.