Военен преврат, наречен ”безкръвна корекция” в Зимбабве

stat
09:56  |  15 ноември 2017 | Политика / Редактор Димитър Михайлов /  
Зимбабвийски военни на подстъпите към офиса на президента Робърт Мугабе в столицата Хараре Зимбабвийски военни на подстъпите към офиса на президента Робърт Мугабе в столицата Хараре
Сн.: БТА

Танкове на армията на Зимбабве контролират в столицата Хараре достъпа до парламента, централата на управляващата партия и правителството.
Тази нощ зимбабвийски военни обявиха, че са се намесили и са завзели властта, за да отстранят престъпници от антуража на президента Робърт Мугабе, влезли в безпрецедентен конфликт с армията след уволнението миналата седмица на вицепрезидента на Зимбабве Емерсон Мнангагва.

Седемдесет и пет годишният Мнангагва, дългогодишен ветеран от войните за независимост на Зимбабве през 70-те години, бе възприеман като вероятен приемник на Мугабе допреди уволнението му на 6 ноември, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

След като военните обявиха, че завземат властта в Зимбабве, по телевизията тази нощ се появи генерал-майор Субисисо Мойо, ръководител на тиловите операции, който прочете изявление.

В него той подчерта, че президентът Мугабе и неговото семейство са живи и здрави и че тяхната сигурност е гарантирана.

Генералът каза, че военните са направили изявление още в понеделник, но държавните медии са получили нареждане да не го публикуват. Поради тази причина военните са преценили, че ситуацията в страната се пренася на друго ниво и са се намесили срещу престъпници от антуража на президента, извършващи престъпления, които причиняват социални и икономически страдания на народа.

Целта на тази намеса е била престъпниците да бъдат изправени пред правосъдието.

"Веднага щом изпълним нашата мисия, ние очакваме, че ситуацията ще се върне към нормалното", се казва в изявлението. В него се оправя призив към народа да остане спокоен и да ограничи движенията си, ако това не е нужно.

В изявлението членовете на съдебната система са информирани, че в ход са мерки, целящи да запазят независимостта на правосъдието. Членовете на парламента пък са информирани, че военните ще им позволят да служат на интересите на избирателите си съгласно демократичните принципи.

В изявлението е отправен призив и към младежите да осъзнаят, че бъдещето на Зимбабве е тяхното бъдеще. Военните ги призовават да бъдат дисциплинирани и да се придържат към духа и ценностите на нацията.

Политическите партии са призовани да не проявяват насилие.

Държавните служители пък са информирани, че хора от обкръжението на президента са планирали да задълбочат чистката, последвала уволнението на вицепрезидента и да я разпрострат от политическата сфера върху държавния сектор, срещу което са се обявили военните. Те уверяват, че ще защитават всеки срещу подобни планове.

В изявлението военните поясняват, че действията им не са военен преврат и че онова, което правят въоръжените сили е успокояването на една изродила се политическа, социална и икономическа ситуация в страната, която е можела да прерасне в пропит с насилие конфликт.

Същевременно лидерът на групата на влиятелните ветерани от войните за независимост на Зимбабве Крис Мутцвангва, който се намира в Южна Африка, приветства действията на зимбабвийските военни. Той каза, че страната е била на ръба на пропастта и че една военна администрация в Зимбабве ще доведе до по-добра бизнес среда след години на икономически упадък и бягство на инвеститорите.

Влиятелният ветеран заяви, че главнокомандващият на въоръжените сили на Зимбабве генерал Константино Чивенга е извършил "безкръвна корекция на голяма злоупотреба с властта и че армията ще върне Зимбабве към истинската демокрацията и ще превърне страна в модерна нация, модел за подражание".Последно в Политика


Европредседателство за 235 хиляди лева на ден

120 милиона лева е струвала основната сграда на НДК, построена през периода 1976-1980 година. Това показват данните от онова време.