Летци, парашутисти, водолази и служители на подводници ще се пенсионират пък на 42 години и 10 месеца.

След 31 декември 2016 г. възрастта за пенсиониране на служителите в сектора ще се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 55-годишна възраст за полицаи, военни и др. и 45 години за летци и подводничари, предлагат от МТСП.

Залага се гратисен период за тези, които до 31 декември 2015 г. са натрупали необходимия осигурителен стаж за пенсия.

До края на 2018 г. такива служители в сектор „Сигурност“ ще могат да се пенсионират по старите правила, без да се взема предвид тяхната възраст.

Досега военни и полицаи имаха преференцията да се пенсионират само с придобиване на 27 години стаж, независимо на каква възраст са.

Проектът на МТСП предвижда още въвеждане на възраст за пенсиониране от 52 години и 10 месеца за всички държавни служители по законите за МВР, ДАНС, за СРС, за служителите на затворите, охрана на съдебната власт, пожарникари, следователите и младшите следователи.

В мотивите към проекта се посочва, че предложението се прави, тъй като пенсиите за осигурителен стаж и възраст от държавното обществено осигуряване се отпускат при настъпване на осигурителния риск „старост“ и при условие, че лицето има определения от закона осигурителен стаж.

Във връзка с това е необходимо по отношение на всички лица да бъде въведено изискване за определена минимална възраст, след навършването на която може да бъде отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Въвеждането на възраст за пенсиониране на тези лица е и сред препоръките на Съвета на Европейския съюз за ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране.

Мярката ще доведе и до по-продължително и по-пълноценно използване на капацитета и опита на работещите в специалните ведомства, пише още в мотивите на МТСП.

"Силоваците" няма да е необходимо да напускат работа, както е в момента. Те ще могат да продължат да работят като едновременно взимат и пенсия, каза министър Ивайло Калфин.

"Казаха командващите, че се оголват тези сектори, пилоти на изтребители, инструктори и така нататък, тези хора ще могат да получават успоредно пенсия и заплата, нещо, което досега не са имали тази възможност. Така, че де факто те ще бъдат стимулирани да останат по-дълго на служба, а няма както беше досега, за да излезеш в пенсия трябва да свалиш мундира", коментира Калфин, цитиран от БНР.

Плевнелиев: Разумен гратисен период

Много е важно да се чуят аргументите "за" и "против" на МО по пенсионните промени, каза президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в инженерния полк в Пловдив.

Според него БА има нужда от коректно отношение на държавата към личния й състав.

"Когато хората постъпват в БА те трябва да знаят, че условията при които постъпват ще бъдат валидни в хода на тяхната служба. Не може да се влезе в БА и след това правителство след правителство да променят условията".

Ако условията се променят, то това трябва да стане веднъж завинаги и да се даде достатъчно разумен гратисен период, за да бъдем честни към хората и те да могат да направят своя личен избор, обобщи Плевнелиев, цитиран от БТА.

Какво предвижда пенсионната реформа >>