Ким направи вчера инспекция в командния център на стратегическите ракетни сили. Той заявил, че известно време ще наблюдава действията на САЩ, преди да вземе решение, съобщи севернокорейската агенция КЦТА., цитирана от Ройтерс и БТА.

"Съединените щати, които първи разположиха близо до нас голямо количество стратегически ядрени сили, първи трябва да вземат правилното решение и да покажат с действия дали искат да се намали напрежението на Корейския полуостров и да се предотврати опасен военен сблъсък", посочва КЦТА.

Ким наредил на армията да бъде в постоянна готовност за стрелба, ако той вземе такова решение, се казва в съобщението на КЦТА.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Северна Корея, че я чакат "огън и ярост", ако продължи да заплашва САЩ.

Американският министър на отбраната Джим Матис каза междувременно, че ако Северна Корея изстреля ракета срещу Съединените щати, може да настъпи ескалация към война.

"Ако те стрелят срещу Съединените щати, много бързо може да настъпи ескалация към война", каза Матис пред журналисти.

САЩ са наясно за секунди каква е траекторията на евентуална изстреляна към Гуам севернокорейска ракета и "ние ще я унищожим", добави той.

Уникална военна визита

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд пристигна за първи път на официална визита в Китай, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на неговата канцелария.

Той ще разговаря с началника на генералния щаб на Народно-освободителната армия на Китай генерал Фан Фънхуей. Визитата на Дънфорд в Китай подчертава заинтересоваността на Вашингтон за още по-голямо развитие на отношенията между въоръжените сили на САЩ и Китай.