По никакъв начин не може да отпадне проектът за закупуването на нов изтребител заяви държавният глава.

Изданието "Военное обозрение" информира, че министърът на отбраната на България Красимир Каракачанов се е обърнал към корпорация "МиГ" с молба да се изследват българските изтребители МиГ-29 и да се изчисли стойността на ремонта им.

В момента страната обсъжда вариантите за ремонта на 15 самолета.
„Предлагам в България да пристигнат специалисти от „МиГ“, които да проверят състоянието на двигателите и да направят изчисление на необходимите средства за ремонта на изтребителите на българската авиация“, заявил Каракачанов. Той добавил, че министерството разглежда възможности за модернизацията на 14 щурмови самолета Су-25.

Също така министърът съобщил, че страната може да подкрепи идеята за „военен Шенген“ но преди това трябва да проведе преговори със съюзниците в НАТО. Идеята за „военен Шенген“ е предложена от американския генерал Бен Ходжис за по-оптимизиран режим за прехвърляне на войски между страните от Алианса.

„Изграждането на отбранителни способности трябва да се базира на ясни принципи", коментира в отговор президентът Румен Радев.

"Първо, трябват ни съвременни бойни способности. МИГ-29 колкото и да е добър като маневреност, не предоставя съвременни бойни способности, каквото и да му правим.
Второ, трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. Самолетът не е съвместим с нашите партньори.

Трето, трябва разходите за отбрана да бъдат ефективни. Вложените пари в МИГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет“, коментира още президентът в Бургас, цитиран от "Фокус" и БТА.

Той допълни, че са направени много анализи по въпроса.

За България е много важно да има силни военноморски сили, които да гарантират икономическите и енергийните ни интереси, подчерта президентът. По думите на държавния глава това означава нова техника, високо подготвен състав, добри условия за подготовка, мотивация. Той обясни, че бюджетът за отбрана трябва да се увеличи, но и да се разходва разумно.

Към нашите военноморски сили трябва да се отнасяме с голямо внимание и уважение. Значението на Черноморския район непрекъснато нараства, а тук се пресичат нарастващи геополитически интереси, добави Радев.

Тази сутрин президентът проведе среща с командния и личния състав на военните формирования в Бургас.