Това съобщиха представители от администрацията на Барак Обама, цитирани от ИТАР-ТАСС и БТА.

Американският държавен глава ще обяви това официално днес в централата на федералната агенция Центрове за контрол и превенция на заболяванията в Атланта, щата Джорджия.

Американските военни ще оказват медицинска и логистична помощ.
Планира се изграждането на 17 полеви болници.

Обама ще поиска от Конгреса 88 млн. долара за борба срещу Ебола в Западна Африка, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес.

Инициативата би могла да включва изпращане на нови мобилни здравни центрове, на лекари и експерти, на медицинско оборудване, както и обучение на местни медици.

ЕС до този момент е поел ангажимент за предоставянето на близо 150 милиона евро в помощ на засегнатите от Ебола държави.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на спешно заседание в четвъртък, 18 септември, следобед заради епидемията в Западна Африка.

Разпространяването на Ебола продължава да са ускорява и почти 40 на сто от всички регистрирани досега случаи на заразени са от последните три седмици, се казва в разпространен доклад на здравната агенция на ООН, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според доклада на Световната здравна организация (СЗО) смъртността сред заболелите в засегнатите страни - Гвинея, Либерия и Сиера Леонe и др. - е между 60 и 70 на сто. По думите на Брус Айлуърд досега са регистрирани 4985 заболели, от които 2461 са починали.

Главният координатор на ООН за борба на епидемията Дейвид Набаро заяви, че за справяне с бедствието в Африка са необходими един милиард долара, тоест 10 пъти повече от заявеното преди месец.

Той обясни, че нуждите са завишени заради увеличаването на броя на засегнатите от смъртоносния вирус на хеморагичната треска.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" призова правителствата на трите най-засегнати от ебола страни - Либерия, Гвинея и Сиера Леоне - да гарантират, че взетите мерки за ограничаване на епидемията са в съответствие с правата на човека, предаде Франс прес.

"Правителствата на засегнатите от Ебола страни трябва по-добре да защитават здравните работници от зараза и да се ограничат да прибягват към налагане на карантина. Карантините не са правилно контролирани, което ги прави неефикасни, що се отнася до общественото здраве и непропорционални, що се отнася до тяхното влияние", посочи "Хюман райтс уоч" в комюнике.