Това заяви в интервю за bTV министърът на отбраната Николай Ненчев.

По думите му това е продиктувано от безпрецедентния имиграционен натиск по границите.

Лично аз съм силно обезпокоен от това какво се случва, такова нещо не се е случвало от Втората световна война, каза още министърът.

По думите му той няма предвид само бежанците, които бягат от война.

Имам предвид навика на „Ислямска държава” и на други терористични организации да се възползват, когато там са концентрирани големи маси от хора”, обясни Николай Ненчев.

Той допълни, че армията ще остане колкото е нужно в критичните точки и ще си сътрудничи с частите на "Гранична полиция" и жандармерията.

Преди два дни 25 военни с хамъри, картечници и автомати бяха разположение на западната ни граница, за да подпомогнат МВР в охраната във връзка със засилващата се бежанска вълна в Македония.

От днес започва и разполагането на части и на жандармерията по границата с Турция. Към граничарите на пункта Елхово ще се присъединят служители от дирекция "Жандармерия" със специализирана техника и снаряжение. От МВР обаче не дадоха информация за колко души става дума, няма и срок на командировките.

Военни по границата с Турция има от началото на тази година, там осъществяваме само логистична подкрепа”, каза Николай Ненчев.

На въпрос бройката от 25 военни не е ли малка за охраняване на цяла граница, военният министър отговори:

Ние сме там, за да заявим категоричност, за да заявим едно становище и готовност да участваме, имаме и готовност да увеличим максимално бройката военни”.

Вчера премиерът Бойко Борисов също коментира, че военните са по границата, за да внасят респект и повече сигурност.

Военните са много по-добре организирани, много по-бързо реагират. Създава се по-добра спойка между Гранична полиция и армията в тези региони. Не може десетки хиляди хора да минават около границата ни и ние да не вземем поне елементарни мерки - да си дислоцираме по-сериозни подразделения там“, мотивира се Борисов.

АНКЕТА: Кой да охранява границата?