Джибути е държава в Източна Африка. Има площ от 22 300 кв. км. и граничи с Еритрея, Етиопия и Сомалия. На 20 км от бреговата линия на Джибути се намират брегът на Йемен и Арабският полуостров. До 1977 г. страната е колония на Франция под името Френска Сомалия.

Държавицата е разположена точно на входа на Червено море и на практика контролира поток от кораби, стоки и пътници, преминаващи през Суецкия канал в Египет от Европа към Азия, пише "Политико".

Затова тук са разположени и военни бази на повечето големи държави. Франция, като бивш хегемон има военна база от години, тук бази имат Китай и Япония, като това са единствените им военни бази извън тяхна територия. САЩ оперират с две военни бази също от години.

Саудитска Арабия в момента строи своя база, вече има проведени преговори с Турция, която също иска да присъства с военен контингент тук. Русия също е направила запитване за такава възможност. По неофициална информация, Индия също мисли по въпроса и скоро ще направи реални стъпки в посока своя военна база.

Така Джибути все повече заприличва на умален модел на света и конфликтите в него през 21 век. Съвременните военни конфликти могат да бъдат класически-с въоръжени сили на бойното поле, но могат да придобият и друг облик-битка за контрол над стратегическа инфраструктура, сблъсък между изкуствени интелекти, кибервойни, търговски и икономически войни.

Едно обаче е сигурно-те ще се водят от държави с добре развити икономики, със собствена инфраструктура и извън териториите им. Освен това, навлизаме в период на развитие, в който съвременните технологии се съчетават с многополюсен световен ред, в който нито една държава не е може да изиграе ролята на световен хегемон.

Въпросът е-какво ще стане, ако две държави влязат във военен конфликт и имат свои бази в Джибути? Например, ако Индия построи своя военна база и влезе в конфликт с Китай, нормално е такъв конфликт да избухне и между базите им в Африка.

Конфликт между Япония и Китай, САЩ и Китай няма как да не получи продължение именно тук, където има военни бази на сблъскалите се държави. Друга възможност, която също не е за пренебрегване-две сблъскали се военно държави да предпочетат да започнат спора си с ограничен конфликт в Джибути. Това би било демонстрация на сила и вероятно начало на мащабни военни действия.

Вече има конкретни събития, които потвърждават подобно развитие на ситуацията. миналата година японски военен кораб е бил забелязан да шпионира китайски военен кораб, като и двата кораба са били на котва в Джибути.

Хора, посетили град Джибути разказват, че са наблюдавали как френски и японски военни са се състезавали за вниманието на местни проститутки, а в същото време китайци и американци са снимали въоръжението и проучват логистиката, която са използвали. А докато американски моряци са били на брега, техния разрушител е бил обект на интерес на китайски военни и то отблизо.