От документите, които ще бъдат предадени на Комисията по досиетата, ще стане ясно кой е бил доносник на Държавна сигурност от служилите в армията. 

Срещу решението на министъра има голяма съпротива от бивши военни, които твърдят, че така ще станат ясни и вербуваните от българското военно разузнаване чужденци и ще се застраши животът на тези, които още са живи.

Ненчев даде пресконференция, на която присъстваха и представители на Комисията по досиетата и депутати. Не участва обаче новият директор на службата Йордан Бакалов, който бе назначен миналата седмица.

"Дълбоко съм убеден във всичко онова, което правя, и вярвам, че България трябва да разбере докрай, да отвори и прочете страницата с репресивните структури на комунизма. Не разбирам натиска това да не се случи, вероятно ще има още тайни, които не знаем, но през 2015 г., 26 години след промените, ние трябва да продължим напред, свободни от тайни и зависимости", заяви министърът, цитиран от БТА.

Той вярва, че в това решение е интересът на българското общество, което трябва да знае всичко за този период, за да не го допуска никога повече. По думите му това е интересът на България, която трябва да се нареди до останалите страни като Полша, Германия и Чехия, които отдавна предадоха тези архиви. 

Знаете, че имахме известно противоречие с бившия директор на Служба "Военна информация". Исках да започнем на чисто и новият директор да поеме тази отговорност, така Ненчев отговори на въпрос защо точно сега издава заповедта, предаде "Фокус".

Той изрази увереност, че законът ще бъде изпълнен в срок, в рамките на няколко месеца, след като този казус не е бил решен 8 години.

Той добави, че няма притеснения относно това, че заповедта за предаването на архивите може да бъде атакувана.

По повод опасенията, че няма да бъдат разкрити имената на чужди граждани, Ненчев беше категоричен, че тази гаранция я дава законът, а такава му е дадена и от председателя на комисията по досиетата.

Ще бъдат предадени 30 000 архивни единици, които ще бъдат съхранявани в базата на Комисията в Банкя. Военният министър подчерта, че това е една от най-добрите бази в Европа.