47-годишният мъж е влязъл вчера в пещерата, екипиран с водолазен костюм и две кислородни бутилки. Той се е спуснал около 15 часа, но след като не излязъл повече от 80 минути, друг водолаз подал сигнал на тел. 112.

Двамата мъже са от Варна.

Подводната пещера е дълбока около 150 метра и има въздушен джоб. Специалистите се надяват да открият мъжа там.

Трифон Даалиев от пещерно-авариен спасителен отряд съобщи, че в спасителната акция, която ще започне към обяд, ще се включат и леководолази от Плевен и София, предаде БНТ. В нея ще участва и екип от Българската федерация по спелеология.

"Информацията не е обнадеждаваща, тъй като в региона на пещерата е валял обилен дъжд, което вероятно допълнително е затруднило мъжа. При тези условия е било неразумно той да се спуска в карстовия извор", коментира Даалиев.

Според спелеолози в този дъждовен сезон има опасност от наводняване на галериите в пещерите и покачване на водното ниво. Най- голяма опасност за пещерняците в този случай, освен липсата на кислород, е хипотермията.

През ноември 2014 г. 41-годишен варненец се удави в Синия вир край котелското село Медвен, в който според легендите е скрито съкровище.
Той пристигнал със свой приятел. Гмурналият се 41-годишен мъж е бил осигурен с въже, докато се намирал в буйните води на вира на място, където има силни водовъртежи.

След известно време обаче мъжът, който бил на сушата, установил, че във водата няма движение и не усеща придръпвания на въжето. Той се опитал да издърпа своя приятел, но не успял. След което потърсил помощ на телефон 112.

Спасителните екипи издърпали с кука и въже тялото на удавения любител гмуркач.