Това алармира на пресконференция Петя Чолакова от сдружение "За един по-добър живот", която живее в Града на чешмите, както е била известна в миналото Златица, предаде БТА.

В града има около 100 реки и 200 чешми, преди години пред всяка къща минаваше вада с бистра планинска вода, каза Чолакова. В момента на част от градските чешми местната управа е залепила предупредителни табели, че водата е негодна. На останалите обаче, които имат същите водоизточници, населението продължава да налива и децата да пият, посочи тя.

По думите й изследвания на отговорните институции са показали, че водата в Златица има наднормено съдържание на кадмий и арсен, а на места и висока електропроводимост. Когато идва след режим, водата е кафява, добави тя.

Според екоактивистите са замърсени и златишките реки, чрез които - р. Тополница, а оттам и течението на р. Марица. Представители на неправителствени организации от Златица обвиняват за ситуацията големите промишлени производители от района - "Елаците мед", "Аурубис България" и "Дънди прешъс метълс".

Според тях компаниите не спазват екологичните предписания и не осъществяват задължителното наблюдение върху здравето на населението.

Представител на "Елаците мед", който бе на пресконференцията, обаче отрече обвиненията.