Общинското дружество е наказано с акт и най-вероятно ще плати и глоба от 15 000 лева.

От водоснабдителното дружество във Велинград предали данните на РЗИ – Пазарджик с четири месеца закъснение.

От РЗИ са категорични, че данните от укриваното лабораторно изследване са обезпокоителни и потенциално опасни за здравето на населението.

Резултатите от радиологичните изследвания, които показват повишено съдържание на естествен уран в четири водни пункта в района на Велинград, са били известни на водоснабдителното дружество ВКТВ още на 29 декември 2016 г.

Това бе съобщено от д-р Румен Атанасов от Регионалната здравна инспекция- Пазарджик /РЗИ/, предаде БТА.

В Инспекцията тези данни са постъпили на 19 април 2017 година и веднага са предприети мерки за спиране на водоснабдяването от тези пунктове, уточни Атанасов.

Заради забавянето РЗИ е изготвила три акта на ВКТВ ЕООД - Велинград по Закона за водите, чиято стойност се очаква да бъде 15 000 лева.

Резултатите от анализа на водата от четирите пункта сочат, че при норма за естествен уран 0.03 мг/литър, стойностите са съответно 0.078, 0.070, 0.057 и 0.041 мг/литър. Това е превишение от 1.4 до 2.6 пъти.

Взети са нови проби
от засегнатите водоизточници и се очаква резултатите да станат известни до десет дни.

По разпореждане на РЗИ от 20 април е спряно ползването за питейни нужди от водоизточниците в село Грашево, махала Мечо корито, селата Света Петка, Юндола, Пашово и части от кварталите "Чепино" и "Лъжене" във Велинград.

Към момента проблемът с урановите води във Велинград е решен, но други 5 населени места нямат алтернативни водоизточници. Там хората получават бутилирана вода, но животните все още се поят с тази, която има потенциално високи нива на уран.

До две седмици трябва да стане ясно и третото независимо изследване на водата във Велинградско, което да установи категорично наличието на тежкия метал.