На 15.12, на закрито заседание, КЕВР ще вземе решение за повишаване на цената на водата в 14 големи града: София – 9.5% и ще стигне до 2.36 лв./куб.м., Смолян – 4.5% и ще стигне до 2.35 лв., Пловдив – 2.9% - до 2.20 лв., Варна – 2.7% и става до 3 лв цената, Силистра 6.5% до 3.29 лв, Кърджали 2.8% до 2.43 лв., Русе – 6.2% до 2.78 лв., Перник – 5.8% - 2.29 лв., Монтана – 6,4% - 2.89 лв., Шумен – 3% - 3.32 лв., Сливен – 2.05% - 2.50 лв, Бургас – 8.7% - 2.77 лв, Ямбол – 20% - 2.78 лв, Враца – 13% - 3.09 лв.

Категорично се противопоставяме на увеличението на цената на водата. То не е аргументирано – нито ръстът на инфлацията е толкова, не е направено обществено обсъждане, това решение ще бъде на закрито заседание. Затова представителят в КЕВР, предложен от ПГ на БСП и  избран от парламента, няма да участва в това заседание.

Организираме протест на 15.12 от 10:30 часа пред КЕВР. Каним всички софиянци, както и жителите на тези градове, да дойдат и изразят мнението и позицията си. Това увеличение на цената на водата е поредното, то е драстично, не отговаря на увеличението на доходите на хората, поредната стъпка към тяхното обедняване в защита на интереса на монополистите. Който смята, че това ощетява правата, семейния му бюджет и доходите, да заповяда заедно да изразим тази позиция. 

КОМЕНТАР: Цената на водата - данък, от който няма спасение

Ще криминализираме търговията с лекарства, които са в нарушение на закона

Категорично сме против мораториума, наложен от ГЕРБ, със Закона за бюджета за внос на нови молекули. Гласувахме против и в Народното събрание. Подкрепяме ветото на президента, ще го подкрепим и при гласуването на закона.

Днес имахме разширено заседание на ИБ със здравния съвет, експерти, лекари. Продължаваме нашите законодателни инициативи по тема здравеопазване.

Утре внасяме ЗИД на НК, в който става престъпление – квалифицирана контрабанда, чл. 262, ал. 1. - когато през границата на страната са пренесени лекарствени продукти от хуманната медицина в големи размери. При действащата сега разпоредба, тези случаи се третират като митническо нарушение, но не и престъпление. Затова и хората, които извършват контрабанда на лекарства, не може да бъдат обвинени в престъпление, защото го няма в НК.

Трябва да се носи наказателна отговорност. С това предложение криминализираме производството, внос, износ, съхраняването, търговията на едро и търговията на дребно с лекарствени продукти в хуманната медицина, когато тези дейности се извършват в нарушение на закона.

Нашите краткосрочни мерки, които обявихме, ги изпълняваме и утре това предложение ще бъде внесено в деловодството на НС. Казахме, че ще потърсим широк разговор с експерти и лекари, с другите политически партии, затова започваме национална кампания „Здраве за всеки“.

Тръгваме из страната и организираме такива дискусии. Каним всеки, независимо от политическите му пристрастия. Проблемът здравеопазване за нас става номер 1 в следващите седмици и месеци. Както обявихме, до края на март искаме да имаме съгласие по основния пакет от  предложения в здравеопазването. Целта е смяна на този модел, защото колкото и пари да се наливат в такъв пробит модел, те изтичат и не стигат до хората.