Прокуратурата: Да се отмени поскъпването на водата в София

stat
13:00  |  11 април 2017 | Общество / Редактор Георги Брандийски /  
Анализ на КЕВР показал, че цената на водата трябва да бъде увеличена Анализ на КЕВР показал, че цената на водата трябва да бъде увеличена
Сн.: Shutterstock

Върховната административна прокуратура е протестирала решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на водата в столицата.
Според ВАП решението е незаконосъобразно и е поискано неговата отмяна.

Преди дни от КЕВР одобриха водата в София да поскъпне с 18%.

Според Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги комисията регулира цените чрез норма на възвръщаемост, като определя целева норма на възвръщаемост при отчитане на специфичните условия във всеки ВиК оператор. Това става като регулаторът взема предвид социалната поносимост на цената на ВиК услугите, изискванията за бъдещи капиталови разходи и показателите за финансова стабилност, посочват от прокуратурата.

Вместо КЕВР самостоятелно да определи норма на възвращаемост, комисията възприема директно величината 17% възвръщаемост на собствения капитал на "Софийска вода" АД, определена с договор за концесия за предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги на територията на Столична община между Столична община и "Софийска вода" АД.

Налице е противоречие на мотиви, тъй като от една страна се приема, че е налице законов ред за определяне на нормата на възвръщаемост на собствения капитал, а от друга, този ред не се спазва с аргумент, че в договор е налице клауза, която пречи на приложението на закона, добавят от прокуратурата.

Според експерта Мика Зайкова, поскъпването на водата в София с 18% е необосновано. Тя смята, че концесионерът източва дружеството чрез аутсорсинг услуги, които вкарва в разходите си.

В същото време тези услуги са дадени на фирми, свързани с дружеството, което значително увеличава печалбата му.

Икономистът Владимир Каролев пък твърди, че това не е вярно, и ако няма повишение на цената на водата, Софийска вода няма да може да направи нужните инвестиции. Той припомни, че цената на водата не е вдигана от 9 г.

Последно в Общество


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.