Образувано е наказателно производство за това, че в периода от 28 октомври м.г. до 4 април т.г. длъжностни лица са укрили информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Укрита е информация за наличието на високо съдържание на уран и обща алфа активност в подземни води от сондажи на Помпена станция „Хасково – 1“.

В хода на разследването ще бъдат разпитвани служители и ръководители на РЗИ-Хасково, ВиК, изпълнителната агенция по околна среда към Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция "Източно-Беломорски район"-Пловдив.

Днес в полицията вече е бил разпитван управителят на ВиК в Хасково Тодор Марков, предаде БНР.

Екип от трима прокурори ръководят разследването по делото, което трябва да приключи в двумесечен срок.
 
Проверката ще установява има ли отклонения в броя на онкозаболяванията в областта, който би могъл да бъде съотнесен към завишените нива на природен уран и алфа активност питейната вода в града.

Същевременно стана ясно, че завишени количества уран са открити и в новите проби от водата в Хасково. Това наложи заповед на РЗИ за спиране на две от помпените станции на ВиК в града.

Работа трябва да прекратят кладенците от "1" до "10" в помпената станция "Хасково" 1, както и помпената станция "Хасково" 2, където има все още завишени норми на уран.

Това може да доведе до воден режим в града.

Остава забраната от миналата седмица водата да се ползва за пиене и готвене. Продължава наблюдението на показателите при краен потребител и тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване. Храната за детски градини, училища, здравни и социални заведения се приготвя с бутилирана минерална вода.

Вчера в Хасково започна изследване на всички сондажни кладенци с питейна вода, за да се установи причината за наличието на уран в някои от тях.

Преди дни хора от района започнаха и подписка, с която местен инициативен комитет настоява за обстойни прегледи на хората в града и съд за отговорните за превишените нива на уран и алфа активност във водата.

Жители на Хасково обмислят да заведат и колективен иск в съда заради кризата с водата.

Освен в Хасково, уран бе открит и във водата на три водоснабдителни кладенци в община Първомай. Превишаването на стойностите е регистрирано на 12 април при изследване на проби, взети на 20-и февруари. Здравните власти уверяват, че няма риск за здравето на населението. Районната прокуратура се самосезира по случая. Засега няма паника сред местните жители.