"Водни" помощи за социално слаби по подобие на енергийните предвижда от следващата година правителството.

Това съобщи в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие Николай Нанков в отговор на критиките и организирания пред КЕВР протест от левицата заради поскъпването на водата в редица селища у нас. В протеста, иницииран от БСП, се включи и лидерът на партията Корнелия Нинова.

Гневът на стотици заради скъпата вода се изсипа върху Бойко >>

Нанков подчерта, че през 2015 г. именно БСП са гласували промени, с които се въвежда единна цена на водата за територията на дадена община, а сега протестират срещу този механизъм.

Средното потребление на вода за месец е между 3,5-4 куб. на човек от домакинство, дори и в хипотезата за шоково поскъпване, кубикът месечно ще е не повече от 80-90 ст., пресметна министърът.

В същото време Нанков призова Корнелия Нинова да "си озапти" колегите народни представители, защото, по думите му, пред кабинета му имало върволица от депутати от парламентарната група на БСП, които лобирали за пътни или водни проекти. Той спомена проекти на общините Самоков, Троян, Гоце Делчев, Свищов, Стражица и др.

Нанков разясни, че т. нар. водни помощи ще залегнат в чисто нов закон за ВиК, който през януари първо ще мине на обществено обсъждане. Те ще бъдат раздавани по почина на енергийните като предстои да се уточни дали по линия на МТСП или на асоциациите по ВиК.

Парите ще бъдат изплащани на най-уязвимите социални групи като се предвижда гарантиран необлагаем минимум по стандартите на ООН. След него ще има пропорционални ставки за нарастване спрямо съответната категория социални групи. На годишна база това приблизително щяло да струва на бюджета 18-20 млн. лв.

Александър Нанков (ГЕРБ) попита Нинова откъде накъде председател на политическа партия, който говори за разделение на властите, отива и протестира пред независим орган, избиран от НС. За ГЕРБ това е спекулация, създаване на изкуствено напрежение и саботаж на водната реформа, добави той.

Председателят на подкомисията за наблюдение на КЕВР Валентин Николов (ГЕРБ) съобщи, че Нинова е накарала, по думите му, представителя на БСП в КЕВР днес, когато се разглеждат новите цени на водата, да излезе в отпуск. Освен това, добави той, всички бизнес планове, въз основа на които се решава за цените на услугите във водния сектор, минават за одобрение през местните ВиК асоциации, в които социалистите имат свои представители, общински съветници.