МЗ: Няма повишени стойности на уран във водата на Хасково

stat
18:03  |  21 април 2017 | Общество / Редактор Димитър Михайлов /  
В Хасково усилено изграждат нов водопровод от кладенците в село Ябълково В Хасково усилено изграждат нов водопровод от кладенците в село Ябълково
Сн.: БТА

Последните изследвания на водата от централното водоснабдяване на Хасково не отчитат повишени стойности на уран, съобщиха он министерството на здравеопазването.
Няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на гр. Хасково при краен потребител.

Това показват предварителните резултати от пробите, които бяха анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита, се казва още в съобщението на здравното министерство.

Междувременно, след като на 19.04. РЗИ- Пазарджик бе уведомена за установени повишени стойности на естествен уран в питейната вода на гр. Велинград и околни села (от 0,041 до 0,078 мг/л при норма 0,03 мг/л), на 20.04. бе разпоредено спиране на водовземни съоръжения в града.

На 21 април водоподаването в засегнатите квартали бе реорганизирано от други източници.

В околните населени места - с. Света Петка, с. Пашово, с. Грашево и махала „Мечо Корито“, поради липса на алтернативни водоизточници водоподаването не е прекратено, но са въведени ограничения за ползването на питейната вода.

Продължава извършването на анализи
за проследяване на показателите при краен потребител.

Министерството на здравеопазването препоръчва до приключване на проучването и отчитането на всички наблюдавани показатели водата от централното водоснабдяване в посочените населени места да не се използва за пиене и готвене.

Няма ограничения при употребата й за хигиенни цели (къпане и миене).

Последно в Общество


Дупки и по АМ „Марица“, отново лунен пейзаж в страната

Защо ли вече не е изненада лунният пейзаж в страната след всеки паднал сняг?