Елена Йончева /"БСП за България"/ показа в парламента пластмасова бутилка с вода от Хасково.
Тя предложи депутатите да си направят кафе с вода от Хасково, правейки коментар, че никой не би посмял да го изпие заради замърсяването с уран.

Йончева отбеляза, че водата в Хасково е забранена за пиене от април, но хората готвят с нея.

Ако отидете там и си поръчате кафе, има вероятност да ви направят кафе с такава вода, каза още Йончева.

Според нея има информация, която до този момент не е публична. Йончева заяви, че от 24 проби от различни точки на Хасково през април, в 23 са установени завишени стойности на радиоактивност от 10 до 32 пъти.

Александър Ненков от ГЕРБ посочи, че в комисията са били изслушани експерти и от досегашната работа на комисията е станало ясно, че пряка опасност за хората няма. Той призова да не се прави политически пиар от това.

Джевдет Чакъров заяви, че ДПС ще подкрепи удължаването на срока на комисията и посочи, че има документация и информация, която още не е получена.

Парламентът удължи до 30 септември срока на действие на Временната комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите.

В мотивите се посочва, че предвид необходимостта от цялостен анализ на събраната информация, както и на тази, които предстои да бъде получена, поради забавяне на резултатите от радиологичните изследвания, изискващи технологично време, и големият обем на получените доклади, е необходимо да бъде удължен срокът на работата на комисията.

Не беше приет проектът на "БСП за България", който предвиждаше удължаване на срока на работа на комисията с 30 дни, както и изискване на междинен доклад до 28 юни.