На предизвикателството Ice Bucket ("Ледена кофа") откликват хора от целия свят, сред които и много известни личности като Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Опра Уинфри, Джъстин Бийбър, Бритни Спиърс, Лейди Гага, Чарли Шийн, Фу Файтърс, както и българската тенис звезда Григор Димитров.

Целта е събиране на дарения за благотворителна организация - асоциацията Ей Ел Си, която полага усилия в борбата със заболяването, познато още като болестта на Шарко и болестта на Лу Гериг - отслабване на функцията на периферните нерви.

"Американският държавен департамент публикува разпореждане, в което забранява на висшите си дипломати да участват в предизвикателството", посочи говорителката на департамента Мари Харф, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тя обаче пожела успех на асоциацията Ей Ел Ес в нейната очевидно важна кауза.

Преди дни президентът Барак Обама, който беше предизвикан от вдовицата на Робърт Кенеди, отказа да се полее, но дари пари за благотворителната кауза.

Бившият президент на САЩ Джордж Буш-младши обаче бе залят с вода от съпругата си.

„Бях предизвикан от няколко американци да обърна внимание на кампанията - Уди Джонсън, дъщеря ни Джена Буш Хейгър, от треньора Джим Харбоу и Рори Макилрой. На всички вас, които ме предизвикахте, ще кажа, че не смятам това за подходящо за един президент – да бъде залят с ледена вода! Затова просто ще Ви напиша чек”, обяви той и предизвика Бил Клинтън.

Към вчерашна дата асоциацията събра 41,8 милиона долара дарения от 29 юли насам. Миналата година за същия период даренията възлизаха едва на 2,1 милиона долара.

Българският футболист Димитър Бербатов стана поредната знаменитост, приела леденото предизвикателство и се заля с кофа с ледена вода.
Звездата на Монако бе приканен от Станислав Манолев.
Бербатов пък номинира Жоао Моутиньо, Патрис Евра и Неманя Видич.

Дни по-рано Стилиян Петров се включи в инициативата.

Благодарение на интернет изливането на кофа ледено студена вода на главата, последвано от призив за дарение в подкрепа на благотворителна организация, придоби световна известност.
От юли десетки хиляди души, известни или неизвестни, се включиха в тази игра, подканяйки другите да направят същото срещу дарение от от минимум 100 долара.

Вчера стана ясно, че нелепо се удавил 27-годишният Кори Грифин, който предизвика световната мания с благотворителната кампания.