Изненада ме ниската избирателна активност на последните избори. Не крия, че и очакванията, които имах, за нашето представяне – на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, бяха по-високи. Може би двете неща са свързани.

Сега предстоят сложни политически преговори, с оглед на представителството на различните формации в 44-тото Народно събрание. Според мен дали ще има стабилно правителство зависи от това доколко могат партиите в парламента да поставят интересите на българите пред собствените си партийни.

Чисто математически е ясно, че най-стабилен кабинет би могло да има, ако първите две формации съставят правителство. Не съм чула каква е позицията на г-н Борисов и ГЕРБ, но председателят на БСП г-жа Нинова заяви, че няма да участва в правителство с мандат на ГЕРБ. Така че явно предстоят по-сложни преговори за сформиране на следващото управление.

Вярвам и че Обединените патриоти трябва да имат роля в следващото управление. Амбициозната програма, която защитавахме пред избирателите си, заслужава да бъде изпълнена, а това става с участие в изпълнителната власт. Личното ми мнение е, че правителство трябва да бъде съставено, защото хората се умориха от избори. Като цяло и тези предсрочни избори бяха излишно „упражнение”.

Абсолютно съм убедена, че правилният начин е, каквото и да е следващото правителство, то да се обедини около разрешаването на няколко не належащи, а направо крещящи проблеми. Според мен първият важен въпрос е справянето с бедността – доходите на хората. Увеличаването на минималната пенсия. Все неща, за които Обединените патриоти настояваме в програмата си. Правихме и разчети, така че е ясно, че това е напълно реалистично да се случи. Въпрос на политическа воля и желание е.

Демографската криза е голям бич, който лавинообразно обезлюдява и обезбългарява страната ни. Следващото правителство е длъжно да задейства програми, които да работят в тази посока.

Справянето с битовата престъпност е тема, която от ВМРО поставяме от години на дневен ред. Не може да искаме малките населени места, където обикновено живеят по-възрастни хора, да не се опразват, а за населението им да не е осигурена защита и сигурност. Хората искат сигурност, справедливост, достойно заплащане и да не се чувстват като чужденци в собствената си държава. И дано най-накрая разумът у политиците надделее над чисто партийните интереси”, каза д-р Султанка Петрова.

Султанка Петрова е бивш депутат от 43-тото Народно събрание и председател на Националната женска организация на ВМРО.