В сряда стана ясно, че ВМРО прекратява участието си в коалицията с "България без цензура", Земеделски народен съюз и Движение "Гергьовден", като разчита на запазване на коректни отношения с тях.

Лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов съобщи, че новата коалиция е поканила за участие и "Атака", но без сегашното ръководство.

Пред БНТ Симеонов каза, че в партията на Волен Сидеров, с когото от години враждуват, "има читави патриоти", които са добре дошли.

"Нашите програми са почти идентични и това е базата за нашето обединение, а не някакви политически сметки," коментира Симеонов коалирането с ВМРО.

Идеята е да се консолидират всички или поне голямата част от онези политически формации, които изповядват патриотичната кауза на националната идея, допълни лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Вчера  партия "България без цензура" ще се яви самостоятелно на предсрочните парламентарни избори.

Решението е вследствие на становища на областните ръководства на партията. От ББЦ посочват, че остават отворени към преговори с всички политически сили, които не са участвали във властта и "искат да бъдат реална опозиция на работещия заговор между ГЕРБ и ДПС".

"След като ВМРО вече разбраха, че не са желани в коалицията с нас, бързо се преориентираха и се прегърнаха с НФСБ", се казва в декларация на ББЦ. От партията смятат, че тази коалиция щяла да действа като "патерица" на ГЕРБ и ДПС в следващия парламент.

От "България без цензура" нарекоха новата формация „коалиция на смъртта“.

Само преди дни заместник-председателят на ББЦ Ангел Славчев напусна партията със скандал. Той отправи сериозни обвинения към лидера Николай Бареков.

Славчев твърди, че се водят разговори по специален телефон между Бареков и хора от ДПС. В тези разговори се обсъждали събитията от деня, „кой накъде и как, каква позиция трябва да се вземе".