Патриотите от ВМРО искат проверки и категорично се противопоставят на идеята. Уважаваме всяка религия, но смятаме, че идеята за нова джамия в центъра на София е неуважение дори пред самите мюсюлмани, пише още в декларацията.

Днес стана ясно, че бившият кандидат за президент Кемил Рамадан иска да построи нова частна джамия в София на мястото на бившите Царски конюшни.

От ВМРО са категорични, че няма да допуснат някой да променя облика на София като демократична, свободна, европейска столица, която държи на своята християнска история и ценности.

Само преди седмици в „Орландовци“ местни жители протестираха срещу подобни планове. Наскоро се разшумя и около планове на мюфтийството за градеж на ислямски дом и в Стара Загора.

ВМРО иска подробна проверка на проекта, финансирането му, както и на прословутата сделка, която преди време въобще позволи за т.нар. царски конюшни да се говори за проекти за джамии.

В декларацията на ВМРО се казва: 

Фондация, наречена „Мериам“, искала да построи гигантска джамия в центъра на София. Мястото са прословутите Царски конюшни. Това не е поредната лятна фалшива новина, а съобщение на няколко големи медии.

Зад провокацията стои скандалният Кемил Рамадан, който внася документите, твърдейки че има връзка с разни шейхове и прочее екзотики. Щели да инвестират около 30 милиона евро.

Истината обаче е различна. Официални представители на мюсюлманското изповедание се дистанцираха от „проекта“. Това означава, че спекулацията на Рамадан явно не е съгласувана дори и с иначе твърде противоречивото в дейността си Главно мюфтийство.

Това означава, че вероятно отново се прави опит за прокарване на нетрадиционни и радикални течения в исляма, които остават далеч от изповеданието на нашите братя български граждани с мюсюлманска вяра.

Джамия на това място е очевидна провокация, несъвместима с облика на града. Особено щом става дума да бъде изградена близо до мястото на обесването на Васил Левски.