Очаквам, че в ролята си на началник и под ваше ръководство Военномедицинската академия ще бъде образец за качествени медицински услуги, прозрачност на решенията и финансова ефикасност, заяви държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев.

Той удостои с висше офицерско звание "бригаден генерал" проф. Мутафчийски и го назначи на длъжността началник на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили на България. При връчването на пагоните на церемонията днес на "Дондуков" 2 Радев поздрави бригаден генерал Мутафчийски с новото звание и новата длъжност, пожела му здраве, сили и упоритост, за да може да реализира визията си за по-нататъшно развитие на ВМА, която да продължи да бъде и средище за развитие на наука и за подготовка на млади кадри на световно ниво.

Президентът каза, че връчва пагоните на достоен български офицер, като добави, че това е акт на признателност и висока оценка за професионализма и отдадеността на Мутафчийски на военната медицина.

Румен Радев изрази увереност, че с професионалните, организаторските и лидерските си качества Мутафчийски ще продължи да допринася за утвърждаването на ВМА като реномирано, модерно и ефективно здравно заведение. Вярвам, че ще допринесете да се запазят и да продължат да се развиват дългогодишните традиции на ВМА, каза президентът Радев. Той също така изрази увереност, че знанията и експертизата на Мутафчийски, придобити на лидерски позиции, ще бъдат гарант за издигане на авторитета на здравното заведение.

От своя страна бригаден генерал Венцислав Мутафчийски отбеляза, че основна в управлението на ВМА е приемствеността, като добави, че съзнава отговорността пред себе си. В управлението на тази болница трябва да се гледа напред, не само да се задържат достигнатите позиции, да се надгражда, каза Мутафчийски.

Той заяви, че няма да позволи да се опетни името на ВМА, на колегите му, както и неговото име и благодари за оказаното му доверие.

Бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски ще бъде първият, който ще бъде представен в парламентарната комисията по отбрана, след промените във военния закон. Промените бяха направени миналата година и според тях офицерите, след удостояване с висше военно звание с указ на президента, се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание. Това се прави от министъра на отбраната или определен от него заместник-министър.