По повод инициативата на движението за "демонтаж на националистите от властта", в отговор на въпрос пред Нова телевизия дали се стремят към властта, Цонев отговори:

"Ще ви цитирам покойния президент д-р Желю Желев, Бог да го прости: "Партиите не участват в политическия процес за Купата на Съветската армия, участват за власта". Отговорът е да, ДПС участва в политическия процес, за да печели власт, за да реализира програма, няма тука свян, няма срам. Избирателите не ти гласуват доверие, за да стоиш в опозция и да ръкопляскаш как се изпълняват чужди програми".

Той попита и сам отговори - с какво ДПС се различава от ГЕРБ и БСП например:

"Ние не сме европейска и натовска партия ли, или в ДПС има повече корупция отколкото в ГЕРБ и БСП?"

Запитан дали ще има с кого да се коалират, при все че върху партията тегне клеймо, заради което всички, дори БСП, се разграничиха в годините, той отговори:

"Думата е точно клеймо, което беше направено от определени среди, кръгове и политически лидери. Колко то има досег с истината, времето показва. Вижда се при всяко управление се вижда верноста на думите на г-н Доган - че обръчите от фирми ги има около всички партии, че това е диагноза на целия политически живот, а не е диагноза на ДПС. Колко пъти да го повторим и защо си затваряте очите всички".

Той допълни, че нищо, което е характерно за другите партии като недостатъци, не е чуждо на ДПС, защото са част от политическия живот. Но подчерта, че имат ценности и никога няма да направят компромиси, за разлика от другите. Цонев беше категоричен, че няма да влезят в коалиции, които не са европейски, намеквайки за управлението на ГЕРБ заедно с Патриотите.

"Защо използваме думата демонтаж? Защото имаше монтаж на националистите във властта, без да има нужда да бъдат вкарани там. Борисов имаше четири опции при съставянето на правителството, но избра най-неевропейската. Това е шамар върху европейското лице на България. Единственото, което ни вълнува като партия, е националистите да не бъдат в управлението", каза още депутатът от ДПС.

И изтъкна, че участието на Патриотите не се одобрява от Еврпоа и тази коалиция няма подкрепа.

"Коалицията вече е тройна - националисти, ГЕРБ и "Воля". "Воля" е вече във властта.”, категоричен бе Йордан Цонев по повод политиката на Веселин Марешки, който заяви, че няма да подкрепи вот на недоверие към кабинета.