Администрацията на Доналд Тръмп е приела сирийският президент Асад да остане на власт до 2021 година, съобщава американското издание The New Yorker, цитирайки "многобройни източници от Държавния департамент и  европейски властови структури".
Официалната позиция на Вашингтон беше променена след успехите на сирийските правителствени войски с подкрепата на Русия, Иран и Хизбула.

В момента правителствените сили контролират такива бивши "скъпоценни камъни" на опозицията като столицата Дамаск, Хама, Хомс, Латакия и Алепо.

 Асад успя да обедини това, което беше разбито преди година, пише вестникът.

  На фона на вътрешните противоречия сред подкрепяните от САЩ кюрдски и опозиционни на Асад фракции, успехите им са значително по-скромни и те не могат да бъдат пълноценна алтернатива на режима на Асад, посочва изданието.

Дипломатично казано,  "руската тройка", включваща още  Иран и Турция, която доминира в мирния процес в Сирия, не придава голямо значение на позицията на САЩ, обобщава The New Yorker.

На 11 декември Путин посети военната база  Хмеймим в Сирия, където нареди на руските войски да бъдат оттеглени до постоянните им пунктове за позициониране в Русия. Той отбеляза, че руските въоръжени сили и сирийската армия "са победили най-ефективната група международни терористи в продължение на две години".

Путин допълни, че ако бунтовниците "отново вдигнат главите си, ще ги ударим с такива удари, които те още не са виждали и сънували".