Общо 64 взривателя, предназначени за бойни ракети, са изчезнали от влака, охраняван от 10 жандармеристи. Става дума за взривателите MRV, които се използват при 122-милиметрови снаряди от системата "Град". Сами по себе си те не са опасни, но все пак в тях има минимално количество експлозив, който се взъзпламенява при удар в земята.

Изчезването е установено вчера следобед на митницата в Гюргево, когато е направена проверка на влака преди излизане от Румъния. Една от версиите е, че става дума за крадци на метали, които не знаели какво има в сандъците.

Взривателите за снаряди, откраднати на румънска територия, не са били предназначени за Българската армия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Единственото предприятие в България, което произвежда 122-милиметрови реактивни снаряди за системата "Град", е военният завод в Сопот. Изпълнителният директор на предприятието Иван Стоенчев заяви, че ВМЗ не търгува с Румъния и взривателите не са били предназначени за снаряди на завода. Стоенчев обаче уточни, че пратката наистина е пътувала за Сопот. Взривателите е трябвало да бъдат доставени за съхранение в складове на ВМЗ, отдадени под наем на частна фирма.

В студиото на bTV Новините военният министър Аню Ангелов заяви, че пратката по всяка вероятност е за фирма "Сейдж Консултантс", която се занимава с импорт и експорт на оръжия и боеприпаси. Той успокои, че няма опасност за пробив в националната сигурност.

Междувременно в Румъния започна разследване, съобщи румънската прокуратура. Военната прокуратура на Букурещ бе сезирана в събота от жандармерията в Гюргево, след като ж.п. служители откриха "счупените пломби и отворената врата на един вагон на влака, превозващ военни артикули", гласи съобщението на прокуратурата. Откраднати са четири каси с взриватели, уточняват прокурорите. Според говорителя на румънската жандармерия Флорин Хуля става дума за части, които не са опасни сами по себе си, но стават такива, когато са монтирани. Румънската жандармерия също е създала анкетна комисия, тъй като охраната на пратката, идваща от военна фабрика в района на Брашов, е била поверена на жандармеристите, допълва БГНЕС.

По-късно пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма у нас съобщи, че става въпрос за входящ трансфер на взриватели за конвенционални класически боеприпаси. Търговската фирма, която е страна по сделката, има легитимен лиценз за търговия със специална продукция.
Обект на трансфер от румънски завод са стари боеприпаси (към 122-милиметрови реактивни снаряди „Град“), които са били предназначени за последваща обработка във ВМЗ Сопот с цел подмяна на нефункциониращи детайли и елементи от тях и подготовка за бъдеща реализация. Взривателите са транспортирани отделно от снарядите. Сделката е разрешена от компетентните румънски и български органи. За транспортирането на пратката на българска територия е било издадено разрешение от Службата за Контрол на опасните средства към МВР.


Последна актуализация в 19.48 часа