Влакът Пржемисъл-Киев, с който се очакваше да се върне от Полша в Украйна бившият шеф на Одеска област и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили, беше отменен, пътниците бяха помолени да напуснат вагоните, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Влакът няма да пътува по-нататък, автобуси са на разположение на всички желаещи да ги транспортират до Украйна", гласеше съобщението, излъчено по уредбата на гарата и във вагоните.

На пътниците, които се съгласят да променят маршрута си, е обещана компенсация на стойността на билетите, но само на територията на Украйна.

Преди това компанията на украинските жп линии "Укрзализниця" задържа заминаването почти два часа, като на пътниците във вагоните беше съобщено, че причината за забавянето е присъствието във влака на човек без необходимите документи.

Заедно със Саакашвили във влака се намираха десетки пътници и внушителен брой журналисти. Самият политик, лишен от украинско гражданство, даваше интервюта за телевизиите на няколко езика.

Съпровождаха го депутати от Върховната рада, сред които Юлия Тимошенко. Във влака се появи и бившият шеф на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко.

Началникът на влака Инна Смирнова заяви пред Ройтерс, че е получила заповед от властите да спре композицията, докато Саакашвили не слезе.

"Порошенко взе за заложници всички пътници на този влак, а тук има деца, обикновени украински граждани, които искат да се приберат у дома", коментира самият Саакашвили, цитиран от Ройтерс.

Говорителка на полската гранична охрана Елжбета Пикор напомни, че и полската страна не може да направи нищо, защото влакът е украински, а не полски .

Украинската национална полиция отрече да стои зад спирането на влака.

След многочасово напразно чакане във влака, с който се надяваше да влезе от Полша в Украйна, Михаил Саакашвили реши да се опита да премине границата с автобус, предаде Асошиейтед прес.