В 1.50 часа на граничния пункт пристигнал за влизане в страната от Турция товарен влак с 24 вагона, по документи празни.  При извършената проверка в дванадесетия вагон граничните полицаи открили 56 незаконни имигранти - мъже, жени и деца, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция".

По предварителна информация имигрантите са срязали брезента и по този начин са влезли във вагона.

16 от незаконните пътници имат сирийски паспорти. Останалите 40 са без документи за самоличност, 30 от тях заявили, че са сирийци, останалите 10 – иракчани.

Пълнолетните незаконни имигранти са задържани. Децата са настанени в специализирано помещение.

Това е поредният случай на трафик на нелегални мигранти с влак. Само преди дни гранични полицаи от ГКПП "Капитан Андреево" откриха 32-ма чужденци в товарен влак с автомобили, пътуващ от Турция за Румъния. Осем от заловените мигранти се оказаха със сирийски паспорти.

През юни, след проверка на жп гара Кулата, българските гранични власти върнаха и влакова композиция в Гърция заради съмнения за трафик на бежанци.

Заловиха банда каналджии

Междувременно от Главна дирекция “Гранична полиция” съобщиха, че са заловили организирана престъпна група за каналджийство през южната ни граница. 

Към наказателна отговорност са привлечени 50-годишният В.М.- с богато криминално досие, осъждан за кражби, и  две жени – Р.П./42 г./ и А. Т./20 г, всичките от София.

Извършени са претърсвания и изземвания на три адреса в столицата, обитавани от задържаните. 

Установено е, че от началото на януари 2015 г. до септември 2016 г., на територията на страната е функционирала организирана престъпна група, която е организирала незаконното превеждане на хора от турско-българската до българо-сръбската граница.

Тримата са осъществявали връзки с каналджии на съседни територии и са осигурявали настаняване и транспорт на незаконни мигранти. Те са наемали различни шофьори.

След задържане за срок от 72 часа, Специализиран наказателен съд е определил постоянни мерки за неотклонение “задържане под стража” на В.М. и Р.П. На А.Т. е определена мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 3000 лева.

Провеждането на процесуално-следствени  и оперативно-издирвателни действия продължава.

Според данните на МВР по-голяма част от мигрантите вече не са семейства, бягащи от Сирия и Ирак, над 70 на сто са млади мъже, предимно от Афганистан.