За това алармира екипът по реконструкцията на монумента, съобщи Би Би Си, цитирана от БНР.

Шедьовърът на ексцентричния архитект Антонио Гауди е защитен обект на ЮНЕСКО. Величествената сграда все още не е завършена, а сега е в опасност заради плановете на властите на Барселона да построят тунел за високоскоростен влак на метри от “Светото семейство“. За това се оплака Хоан Ригол, ръководител на екипа от архитекти, работещи по доизграждането на катедралата.

“Тази сграда е монумент - част от световното наследство. Тунелът минава само на метър и половина от църквата, а почвата тук е много неустойчива. Опитахме се да накараме проектът да бъде променен, но никой не ни чува“, разказа той.

Екипът е завел иск в испанския Върховен съд за промяна на железопътния маршрут и е уведомил Комисията за световното наследство на ЮНЕСКО, която трябва да обсъди проблема на годишната си среща този уикенд.

Властите на Барселона обаче твърдят, че имат достатъчно доказателства за безопасността на проекта и настояват, че железопътната линия е изключителна важна за икономиката на страната.

Строежът на църквата "Саграда Фамилия", която изобразява раждането, живота и смъртта на Христос, започва през 1882 г., а през 1891 г. Гауди става архитект. През 1926 г. той умира и строежът спира. Работата му продължават други архитекти, които допринасят за сегашния вид на катедралата.
Църквата не е завършена, защото е строена до момента само с дарения на граждани и посетители в Барселона.
Според легенда, ако двойка влюбени пият от чешмата до храма, те ще бъдат заедно завинаги.