Това заяви 34-годишният машинист Стефан Николаев от Горна Оряховица, който управляваше бързия влак София-Варна в неделя, когато на жп прелеза в горнооряховското село Правда пред композицията изскочи лек автомобил "Деу Тико". Влакът помете колата, влачи я над 300 метра и я разцепи на две. Шофьорът и пътникът в колата загинаха на място.

Колата изскочи внезапно. Беше само на метри пред локомотива. Влакът се движеше със 100 км/час и нямаше как да бъде спрян. Като съзрях автомобила, успях само рязко да дръпна спирачка и да подам звуков сигнал. Но след секунди последва удар. Беше неизбежен. Шокът от зловещата гледка обаче е неописуем. След като влакът спря, незабавно обезопасихме района, защото колата беше с газова уредба и се погрижихме никой от 400-те пътници във вагоните да не се доближава с цигара“, разказва Николаев, цитиран от "Труд".

Машинистът има 10-годишен стаж и споделя, че няма дежурство, в което пред управлявания от него влак да не изскочи кола, камион или земеделска техника.

Напоследък тези случаи зачестиха. Хората безотговорно пресичат релсите и се измъкват на косъм от смъртта. Но някои ги застига и нелепа смърт“, казва Стефан Николаев.

От полицията във Велико Търново съобщиха, че двамата загинали мъже в лекия автомобил са на 60 и 66 години. Водачът е решил да премине през жп прелеза, въпреки че бариерите са били спуснати, а звуковата и светлинна сигнализация е била включена. По случая са назначени множество експертизи.

Колата, която е била нелегално такси, е шофирана от по-младия мъж, а по-възрастният е бившият футболист от ФК „Локомотив-Горна Оряховица“ Костадин Тодоранов, пише местният в. "Борба". Двамата са пътували за близкото село Правда.

АНКЕТА: Можем ли да намалим катастрофите по пътищата?