Той обеща, че няма да се изоставя социалната за сметка на физическата сигурност.

Министърът обяви това на кръгла маса за социалните услуги, организирана от КНСБ.

Горанов посочи, че имат желание темповете на нарастване на разходите в отделните сектори, финансирани от бюджета, значително да изпреварват ръста на икономиката. Това обаче нямало как да се случи в контекста на обкръжаващата ни среда за сигурност, която изисква значителни ресурси да бъдат насочени в тази посока.

По думите на Горанов обаче, присъствието му на тази среща, показва, че оценява проблемите в сектора на социалните услуги като приоритетни, но етапът на който се намира правителство при съставянето на бюджетната процедура, не предполага конкретни отговори какъв ще бъде периметърът, в който ще се финансират тези услуги.
Финансовият министър увери, че той ще бъде повече, отколкото пролетната прогноза предвиждаше.

От КНСБ поискаха поне 10% увеличаване на заплатите в сектора и приоритетно за специализирания персонал. Искането на синдиката е за средно с 25 процента увеличение на единния финансов стандарт за социалните услуги за 2017 г., по-висок стандарт за услугите от резидентен тип, което да позволи да се подобри грижата за хората там, коментира лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Според него в момента никой не е доволен от грижата - нито работещите в системата, които са стресирани и с ниски заплати и не могат да дадат най-доброто от себе си, нито самите ползватели на услугата.

От КНСБ изнесоха данни, според които средната основна заплата при социалните услуги - за социален работник е 590 лева, за медицинска сестра - 560 лева, логопед - 600 лева, рехабилитатор - 580 лева, възпитател - 540 лева, педагог - 554 лева, психолог - 542 лева. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги социалните работници вземат едва 560 лева.

Социалният министър Зорница Русинова припомни, че в момента се разработва Закон за социалните услуги. Специалистите от социалното министерство работят по цялостна ревизия на стандартите, което според нея е ключ към повишаване на възнагражденията и осигуряване на качествена услуга.

Социалната работа е една от най-специфичните и извън възнагражденията хората, ако нямат желание и сърце за такъв тип работа, трудно ще ги задържим, заяви Русинова. Тя посочи, че затова се обмислят допълнителни стимули, консултации и обучение за хората в системата.