Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в Народното събрание по време на парламентарен контрол, цитиран от БГНЕС.

Заведени са 8 дела за обявяване на относителна недействителност на прихващанията, каза Владислав Горанов и призна, че това са "твърде малко на брой" заведени дела, но в момента се подготвят и ще се входират няколкостотин преписки, които ще бъдат на стойност над 4,6 млн. лева.

Казусите са много сложни материално и процесуално, ангажирани са множество юристи, обясни финансовият министър.

"Не може в условия на специален надзор, когато изрично записахме в закона, че тези прихващания могат да се оспорят, това да не бъде направено. Трябва да се направи, да бъдат атакувани и развалени в съда, ако съдът прецени. Не може едни хора да са привилегировани за сметка на останалите", каза Мартин Димитров от Реформаторския блок, който повдигна въпроса към Горанов.

Всички трябва да са равни пред закона и в случая да получат еднакъв процент от масата на несъстоятелността, настоя той и попита какво е направено по този въпрос и какво предстои да се случи.

"Най-простият отговор на въпроса какво е направено и какво ще бъде направено е "Всичко". Абсолютно всички сделки, които потенциално увреждат масата на несъстоятелността, ще бъдат атакувани, а част от тях вече са атакувани", отговори Владислав Горанов.

Според него макар да нямаме прецедентно право, най-важно и тежко ще бъде първото решение по едно такова дело. Вероятно след това българският съд ще действа по аналог, каза Горанов.

Той добави още, че са образувани над 50 съдебни производства с искане от страна на КТБ за откриване на производство на несъстоятелност срещу синдици и над 35 други съдебни производства срещу длъжници на банката. Постановени са над 180 броя прихващания, които ще бъдат атакувани, а част от тях вече са атакувани и има 20 производства за изпълнение срещу длъжници по реда на Закона за особените залози и по реда на изпълнението чрез съдия-изпълнител, добави Горанов.

Мартин Димитров призова да бъде поискан от Фонда за гарантиране на влоговете план кога ще има дела по останалите прихващания.

"Много сложни материално и процесуално са казусите, което не е аргумент за оправдание, а по-скоро заявка за това, че процесите ще бъдат още дълго обект на обществен дебат"
, призна Владислав Горанов.

Разследващата фирма

Одобрени са фирми за разследване на казуса КТБ на 12 май, каза министърът.

На 18 май те представиха ценови план. На 19 май са избрани 2-ма кандидати, това са двете най-големите фирми в света с подобен опит, с които стартират преговори за подобряване на условията, обясни Горанов.

"Моите очаквания, а такива са и уверенията от ФГВБ, че до края на тази седмица, се очаква преговорите да приключат и да има сключен договор", заключи финансовият министър.