Пред bTV финансовият министър нарече спекулации информациите за нов пост в чужбина за Искров срещу негова оставка от Управителния съвет на БНБ.

Владислав Горанов отрече да има някаква връзка между отмяната на назначението на Нина Ставрева на тази позиция и евентуалното й заемане от Иван Искров.

„Това, че Орешарски решава в последните дни да назначи Нина Ставрева в Черноморската банка в Солун, е негово решение. Това не означава, че нашето правителство го приема“, каза Горанов и категорично отрече Иван Искров да е спряган за същата позиция.

Електронното издание на вестник "24 часа" съобщи, позовавайки се на свои източници, че гуверньорът на централната банка е приел мястото и ще напусне около 6 - 8 декември.

Публикуването на информацията за новия пост на Искров предизвика негативни реакции, а организацията "Протестна мрежа" излезе с призив да бъде спряно "арогантното назначение".

„Ние продължаваме да смятаме, че най-малко заради шума в системата и натиска върху БНБ той трябва да напусне поста си“, заяви Горанов, но уточни, че няма механизъм той да бъде принуден:
„Иван Искров ако иска, може да довърши мандата си“.

Финансовият министър обясни и какво е било обсъдено по време на срещата на премиера Бойко Борисов с Иван Искров. Те са си говорили за текущи проблеми на банковата система, казуса с КТБ и бъдещето на Търговска банка „Виктория“. Постът на Искров не е коментиран.

По отношение на увеличението на минималната заплата, Горанов поясни, че правителството не иска 50-те милиона, които са необходими, да се превръщат в аргумент на опозицията.

„Щеше да бъде изключително лошо експлоатирано, ако не можехме да намерим този ресурс“, каза той.