Разходите, които държавата ще направи, са записани в Закона за държавния бюджет, и те не могат да бъдат надхвърляни. Дори и да се случи така, че по някаква причина някакви средства се прехвърлят от Универсалните пенсионни фондове, към държавното обществено осигуряване, спокойно могат да бъдат вкарани в Сребърния фонд, за да е ясно, че те никога нямат да бъдат пипани.

Тези пари ще бъдат използвани единствено и само за изплащането на пенсиите, категоричен бе Горанов пред bTV.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че дебатът за пенсионните фондове трябва да продължи. Ако е лоша свободата на избор, ще се откажем, каза той пред Нова тв.

Министър Горанов посочи, че е възможно да се осигури начин за обратно преминаване от НОИ към частните фондове, макар че това никъде не е практика.

"Готови сме да се откажем от решението, ако се окаже, че свободата на избора е нещо лошо", обяви той пред Нова тв.

Той обясни, че моделът на осигурителна система, избран в България, показва определени дефекти. Ярък пример за това са професионалните пенсионни фондове, които от години е трябвало да поемат изплащането на пенсиите на миньорите, но все още не го правят.

Според него, моделът на професионалните и частните фондове за втора пенсия е един и същ и сега държавата поема плащанията към миньорите, но ако това се случи и с доброволните осигурителни фондове, проблемът ще е голям.

„Трябва да сме категорично убедени, че тези 29% от хората, родени след 1959 година, които губят от НОИ при пенсиониране, ще бъдат гарантирани от частните фондове”, каза още министърът.

Той посочи, че половината български граждани са разпределени служебно в частен пенсионен фонд, няма дебат дали тези фондове гарантират вложенията им до получаване на пенсия.

Това може и трябва да се обсъди, ще имаме дебат по този въпрос. Това не е нова дискусия нито за нас от ГЕРБ, нито за синдикатите и работодателите, посочи министърът.

Проблемът е дали сборът от двете пенсии – от държавното НОИ и частния пенсионен фонд ще е равен или по-малък от осигуряваните само в държавния осигурителен институт.

Според него думата „национализация” е използвана неправилно в обсъжданията по темата, тъй като никой няма да накара хората да се преместят в държавното осигуряване.

Ако новите вложители за втора пенсия до една година не изберат нищо, те ще бъдат насочени или към НОИ, или към частни пенсионни фондове.

„От години не съм получавал информация какво става с моите пари в частния пенсионен фонд, това е пасивност, която не е добро решение”, каза още той.

Горанов посочи, че разчита на информацията от страна на КФН за състоянието на частните пенсионни фондове, затова не поставя под съмнение тяхната стабилност.

Според него дебатът по темата се истеризира и затова трябва да продължи.

"Бизнес-моделът на частните пенсионни фондове изключва обсъждането на своята дейност, ако се окаже, че сме сгрешили, ще отменим решението", допълни министърът.

АНКЕТА: Къде да отиде вноската ви от втория стълб?