Вижда се и в прогнозите на различни международни финансови институции, допълни пред журналисти министърът.

По повод изразеното от премиера по-рано днес очакване за чувствителен ръст на икономиката ни догодина 4.5-6%, финансовият министър коментира, че думите на Борисов са оценка на потенциала на икономиката ни. Засега прогнозите ни, които разработваме за следващите години, са на нивата около три процента, но наистина имаме потенциал за по-висок растеж, посочи министър Горанов, цитиран от БТА.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прогнозира, че през 2017 година икономиката на България ще нарасне с 3,9%, но през 2018 г. ръстът ще се забави до 3,6%. За 2017 година ЕК очаква българският БВП да нарасне с 2,9%, но да се забави леко до 2,8% през 2018 година.

Пенсиите

В отговор на въпрос министърът каза, че по-голямата част от средствата, необходими за увеличение на пенсиите, ще бъдат осигурени от преизпълнение на приходите от осигурителни вноски в бюджета на Държавното обществено осигуряване, което означава, че няма да има нужда от актуализация на държавния бюджет.

Ако се наложи някакво допълнение спрямо необходимата сума, е възможно то да дойде от икономии на разходи и трансфери по централния бюджет, допълни Горанов.

В отговор на въпрос министърът посочи, че увеличението само на минималните пенсии като цяло не съответства на модела на осигурителната система и допълни, че затова е имало остър дебат с управленските партньори. Изричното настояване на колегите от "Патриотичния фронт" ни накара да направим тази стъпка, подчерта Горанов.

Няма да я наричам компромис, защото пенсионните доходи са ниски, те трябва да растат по утвърден модел заедно с ръста на икономиката, допълни той.

Той уточни, че се очаква системата на енергийно подпомагане да бъде адаптирана към новите размери на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст, за да няма отпаднали нуждаещи се от системата на подпомагане.

Учителските заплати

Финансовият министър повтори, че парите за увеличение на учителските заплати след първи септември ще бъдат осигурени от държавния бюджет с възможност увеличението да е над 15 на сто, като следващото нарастване вероятно ще е в началото на 2018 г.

Заплатите на учителите ще бъдат увеличавани всяка година, така че за четири години разходът за възнаграждения за тях да бъде удвоен.

По отношение на септемврийското увеличение на учителските заплати министърът каза, че все още продължават анализите, защото желанието му е от първия момент от прилагането на политиката на увеличение на възнагражденията в системата на средното образование да има диференцирани подходи, свързани със задаването на цели за по-добро качество на образованието и задържане на децата в училище, а не "на калпак".