Бюджет 2016 ще бъде внесен в Народното събрание до 30 октомври, каза министърът на финансите Владислав Горанов, който започна срещи с парламентарните групи, за да се уточнят всички параметри.

Горанов се срещна днес с ПГ на Патриотичния фронт, след което обяви, че за него приоритети са човешкият капитал, който е образованието и инфраструктурата, като се търси максимално добър баланс между двете области.

"Знаете, че ГЕРБ иска да развива инфраструктурата, за мен освен тази част, ако може да се каже от хардуера, трябва да се инвестира и в образованието най-вече като се харчи повече и по-ефективно", посочи той.

Министърът обаче уточни, че повечето от партиите, подкрепящи управлението, искат по-голям ресурс за секторите "Отбрана" и "Сигурност".

Очертава се желание да се влага повече ресурс в сектор "Отбрана" и сектор "Сигурност", ако това се очертае като приоритет, очевидно ще има повече пари. Аз не съм сигурен дали това трябва да е българският национален приоритет. За мен е важно да престанем да трупаме дългове. Знаете, че всеки лев дефицит е нов дълг. Аз ще предложа ограничаване на дефицита в следващата година до около 2% от брутния вътрешен продукт, коментира Горанов. 

За коледните добавки за пенсионерите финансист номер едно увери, че работи за осигуряване на ресурс от около 50 млн. лв. Той обясни, че добавките ще бъдат като тези от Великден. Тогава най-бедните пенсионери получиха по 40 лв.

Лидерът на ПФ Валери Симеонов е категоричен, че в новия бюджет основните приоритети са образование, отбрана и МВР и похвали министър Горанов.

"Много хубаво прави министър Горанов. Тръгва, съгласува с всички групи, иска да изслуша предложенията.
В нашата група специално не се коментира само харченето, но и начинът да се помогне за напълването на бюджета. Няма как да си притеснен, когато срещу теб е говорещ човек, който иска да оправи положението“, обясни той.

По думите на Валери Симеонов, министър Владислав Горанов се стреми бюджетът да мине без сътресения и да бъде съгласуван с всички в полза на държавата и народа.

Всички партии, които подкрепят правителството, ще вземат участие в консултациите следващата седмица.