Това каза при посещението си във Велико Търново посланикът на Руската федерация у нас Н. Пр. Анатолий Макаров, предаде "Фокус“.
Макаров посочи, че има изпратена официална покана от страна на президента на Република България Румен Радев към руския президент.

"Тя беше направена още през лятото и важи за цялата юбилейна година, когато има годишнина от Руско-турската освободителна война. След изборите, които има в Русия на 18 март, ще бъде съгласувана дата за това посещение. Смятам, че визитата ще се състои. Сега е точното време за посещение на руския президент, тъй като последното му посещение беше през януари 2008 година – това са повече от 10 години“, обясни Макаров.

Относно официалните гости, които се очаква да дойдат у нас за 140-годишнината от Освободителната война, той посочи, че на 2 март в България ще пристигне руският патриарх Кирил по покана на българския патриарх Неофит.

Освен това ще има посещение и на парламентаристка делегация по покана на Народното събрание. "Ще дойдат представители на Руското военно-историческо дружество, на Руското историческо дружество. Така че ще има солидно руско присъствие на предстоящите празници в България“, добави посланикът.

Н. Пр. Анатолий Макаров е във Велико Търново по покана на кмета на града инж. Даниел Панов и областния управител проф. Любомира Попова. Поводът е откриването на изложба, посветена на Освобождението на България, в която участва и копие на Самарското знаме.

Всички руски паметници във Великотърновска област ще бъдат възстановени. Това ще се случи със съвместните действия на Руската федерация и местните власти, заяви още посланик Анатолий Макаров.

"Това е общата ни история, скрепена с кръвта от братските ни народи и ние трябва да се грижим за нея“, подчерта посланикът.

Миналата година 600 000 руски туристи са посетили страната ни и тяхната бройка нараства постоянно, посочи още Анатолий Макаров.