При обсъждането на сирийската криза бе подчертана важността на по-скорошното съгласуване на практическите аспекти на прилагането на меморандума за създаване на "зони за деескалация" в Сирия, се посочва в съобщение на пресслужбата на Кремъл, цитирано от ТАСС и БТА.

Това ще позволи да се укрепи режима на прекратяване на огъня и ще повиши ефективността на междусирийските преговори в Женева и в Астана.

Договорено е да се засили координацията на усилията по този въпрос на различни равнища, се казва още в съобщението.

Путин и Ердоган са си разменили поздравления по повод 25 години от подписването на Договора за основите на отношенията между Русия и Турция на 25 май 1992 г.

Президентът на Русия също така е пожелал успех на Ердоган във връзка с избирането му за председател на Партията на справедливостта и развитието, посочва ТАСС.

Пресслужбата на Кремъл съобщава, че двете страни са заявили общото намерение за по-нататъшно укрепване на стратегическото партньорство между Русия и Турция.

В този контекст е била засегната темата за хода на реализация на споразумението за взаимна отмяна на ограниченията в търговско-икономическата сфера и въпроси на осъществяването на големи съвместни енергийни проекти - строителството на АЕЦ "Аккую" и газопровода "Турски поток".