Путин заяви, че ефективната борба с тероризма и решаването на другите проблеми на международната сигурност изискват координацията на цялата световна общност - без да се накърняват интересите на отделни страни и да се показват двойни стандарти.

Той посочи това в изчетено от секретаря на руския Съвет за сигурност обръщение към участниците в Осмия международен форум на високо равнище по въпросите на сигурността в Завидово, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Путин заявява, че във фокуса на вниманието на форума ще бъде тематиката за борбата с международния тероризъм, екстремизма и транснационалната организирана престъпност, както и пресичането на незаконната търговия с наркотици и нелегалните миграционни потоци.

"Не по-малко актуални са и проблемите на защитата на информационното пространство", посочва руският президент.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш също отправи приветствие до участниците във форума, който окачестви като "голяма представителна конференция по въпросите на сигурността" и благодари на Русия, че е организирала събитието.

"Тази среща е изключително важна и навременна. Трябва да се действа колективно и решително. ООН подкрепя отделните държави в борбата със сегашните предизвикателства и заплахи", се казва в обръщението на генералния секретар.

Във форума участват експерти на високо равнище от 95 държави и ООН.